Vláda slíbila důchodcům víc, než bude realita. 174 korun

03.11.2011 7:41

Průměrný starobní důchod by se měl podle ministerstva práce a sociálních věcí od ledna zvýšit o 174 korun. Uvedlo to Právo. Důchody tak mají vzrůst podstatně méně, než vláda seniorům ještě v létě slibovala.

Vláda slíbila důchodcům víc, než bude realita. 174 korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

"Valorizace důchodů proběhne k 1. lednu 2012, o 174 Kč u průměrného starobního důchodu," uvádí se v návrhu ministerstva.

V srpnu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) navrhoval zvýšit od ledna základní výměru o 50 korun a procentní výměru o 2,5 procenta, což by znamenalo valorizaci starobních penzí v průměru o 259 korun.

Už v září ale ministerstvo na webu vlády zveřejnilo návrh vyhlášky, podle níž se základní výměra zvýší o 40 korun a procentní výměra o 1,6 procenta. Podle MPSV to způsobilo upřesnění údajů, ze kterých se navýšení vypočítává.

PŘÍBĚH
Nejsme zboží ze sekáče. Všechno nám berou, zvedli hlas důchodci

Sliby, chyby

Vláda důchodcům opakovaně slibovala, že jim valorizací penzí bude významně kompenzovat zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku lednového zvýšení snížené sazby DPH z dnešních deseti na 14 procent.

Jak nedávno upozornilo ministerstvo financí, změny v DPH dopadnou nejvíce právě na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Příští rok by se životní náklady důchodců podle propočtů MF, které neobsahují případné kompenzace, měly zvýšit o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Podle některých ekonomů však mohou být celkové dopady vládních opatření na rozpočty důchodců ještě horší. Navíc se očekává další zdražování energií a nájmů.

Drábkovým ministerstvem navrhovaná výše valorizace penzí navíc určitě podle Práva reálně nepomůže většině lidí, kterým byl přiznán důchod po 29. září letošního roku.

Jde o to, že zhruba 70 procentům lidí, jejichž hrubý příjem se pohyboval mezi 10.886 a 34.000 korun a odcházejí do penze v období od 30. září do 31. prosince letošního roku, bude přiznán důchod až o 170 korun nižší, než kdyby šli do důchodu před letošním 30. září.

Vláda tímto opatřením reagovala na loňský nález Ústavního soudu, podle něhož se musel v českém systému penzí posílit princip zásluhovosti. Rozdíly v nově přiznávaných důchodech se přitom budou v dalších letech dále zvětšovat.

Dále čtěte:
Důchody po reformě: Ministr Drábek si svůj spočítal. Teď vy
SLEDUJEME téma: Důchodová reforma

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…