Komentátor Práva: Obstrukce ODS Klausovi nevadily. ČSSD za ně tepe

03.11.2011 14:45

Počínání poslanců sociální demokracie při projednávání reformních zákonů naštvalo nejen zástupce koalice, ale i prezidenta Václava Klause. Ten nejsilnější parlamentní straně vyčinil, že tímto jednáním podrývá svou státotvornou pověst. Alexandr Mitrofanov v komentáři deníku Právo připomíná, že to není to tak dávno, co si právě za obstrukce vysloužil nynější předseda ODS a premiér Petr Nečas přezdívku Fidel, a tehdy hlava státu s kritikou nepřišla.

Komentátor Práva: Obstrukce ODS Klausovi nevadily. ČSSD za ně tepe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Na adresu ČSSD se začali čertit mnozí poslanci koalice hned během prvního dne v obstrukčních dějinách tohoto zasedání sněmovny. Přidal se i prezident Václav Klaus, jemuž bylo smutno z toho, co pozoroval. Zároveň sociální demokracii pokáral, že tímto jednáním podrývá svou státotvornou pověst.

„V obou těchto odsudcích, jak koaličním, tak hradním, je buď zapomnětlivost, nebo licoměrnost. Není to tak dávno, co se jistý Petr Nečas, t. č. předseda ODS a premiér, tehdy pouze poslanec, proslavil obstrukčními řečmi ve sněmovně tak dlouhými, že si vysloužil přezdívku Fidel," připomíná v komentáři pro deník Právo Alexandr Mitrofanov.

Sledujeme téma Obstrukce
Vše, co se děje ve sněmovně, čtěte ZDE

Sociální demokracie si nemůže zacpávat uši před voliči

Tehdy ale byla ODS v opozici. Dnes se role prohodily. „A až bude vládnout levice, jistě zažijeme cosi podobného opět v podání opoziční pravice. Obstrukce je běžnou parlamentní praxí," upozorňuje komentátor, že se nic nového nestalo až na to, že ČSSD ukázala velkou akceschopnost a nebývalou organizovanost.

„Za co by stála ČSSD jako politická strana, kdyby přehlížela nálady svých voličů a zacpávala si uši před jejich nářkem způsobeným chováním této vlády?" ptá se Mitrofanov. Špičky sociální demokracie postupně objíždějí celou republiku a na svých akcích, pojmenovaných Mluvte nám do toho, se dozvídají, co jejich příznivce trápí.

Obstrukce jako válcování. Na hrubý pytel hrubá záplata

Slyší, že jsou na vládu málo ostří. A že takový stát v podání pravice jejich voliči neuznávají. Někdo v ČSSD si nakonec vymyslel obstrukci, při níž je strana pořádně vidět. „ČSSD vytasila zbraň, která je téhož kalibru jako bezskrupulózní válcování jiných názorů, které už druhým rokem předvádí ve sněmovně vláda. Na hrubý pytel stejná záplata," konstatuje Mitrofanov.

K věci:

Klausovi vadí obstrukce ČSSD ve sněmovně 

Sobotka (ČSSD): Když dělala obstrukce ODS, prezident Klaus neřekl ani slovo 

Rád vidím vaše tváře, sdělil ČSSD Kalousek. Na programu rozpočet

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…