Byt teď neprodávejte, dozvíte se v Suma sumárum

03.11.2011 18:53

Právě ve čtvrtek, v den, kdy poslanci rozhodli o snížení podpory stavebního spoření, je tento typ hospodaření s penězi tématem dalšího pořadu finančního vzdělávání nazvaného Suma sumarum v ČT. Jde tedy o vysoce aktuální téma. Poslanci i senátoři nejdříve totiž vloni schválili vládní návrh, který kromě jiného zdaňoval připsanou státní podporu. To později zrušil Ústavní soud. Vláda proto přišla s jiným návrhem na omezení státní podpory, který sněmovna sice schválila, ale Senát jí ho opět před několika týdny vrátil s pozměňovacím návrhem. Ve čtvrtek večer pak sněmovna tento vrácený návrh po dlouhé obstrukci přece jen schválila.

Byt teď neprodávejte, dozvíte se v Suma sumárum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dům, ve kterém v Poděbradech bydleli bratři Mašínové

Senátoři požadovali, aby z vládního návrhu vypadlo plánované zdanění připsaných úroků ze stavebního spoření. Podle vládního návrhu na omezení státní podpory stavebního spoření, který byl nakonec schválen, by totiž podpora klesla na nejvýše dva tisíce korun ročně. Stát by tak ušetřil čtyři až šest miliard korun ročně.

Čtěte také:

Stavební spoření přitom v Česku úspěšně funguje od počátku 90. let. I přes různé změny ve výši státní podpory i v minulosti, je stále nejoblíbenějším spořicím produktem u nás. Odborníci dokonce tvrdí, že díky jeho existenci nebyl dopad ekonomické krize na naší zemi tak markantní.

Čtěte také:

Ten, kdo by se však obával ještě i dalších změn v oblasti stavebního spoření, se prý obávat nemusí.

"Nový rok by do stavebního spoření žádné změny přinést neměl. Po schválení novely zákona o stavebním spoření zůstane zachována současná maximální výše státní podpory 2000 Kč na jedno rodné číslo. Všechny výhody stavebního spoření budou platit i nadále," říká například mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Renata Zikmundová.

Dva příběhy, dva příklady řešení

Pořad Suma sumárum tentokrát nabídne opět jeden nový příběh a jeden návrat do příběhu, který diváci na obrazovkách mohli vidět už na jaře. Rodina Kosinových tenkrát plánovala využít stavebního spoření pro vylepšení bydlení, a tak se tvůrci pořadu šli zeptat, jak to dopadlo. Stavební spoření zhodnotí jako vždy odborníci, děti, známé osobnosti a opět i Tomáš Sedláček. A ministerstvo a právník se vyjádří k tomu, zda je správné měnit podmínky již uzavřených smluv a snižovat státní příspěvek na stavební spoření.

Byt snů

Máma, táta a malý kluk. Trojčlenná rodina v maličkém panelákovém bytě. Před pár lety byli šťastní, že mají střechu nad hlavou, jenže, jak to tak bývá, rodina se dusí!

SLEDUJEME téma SUMA SUMARUM

„Je to tak, byli jsme moc rádi, když jsem mohl pro rodinu byt koupit, udělali jsme si útulné bydlení podle našich představ. Když byl syn ještě miminko, tak to celkem šlo, jenže už má tři roky a potřeboval svůj koutek. Z minipokojíčku má svůj ráj, kam se mu vejde postýlka a malá skříňka a koberec s autíčky. Ložnice je komůrka o něco větší," říká v pořadu paní Ždánská, která měla v době natáčení tři dny před termínem porodu druhého dítěte.

Do obývacího pokoje se zase vejde jen sedačka, malý stůl a křeslo.
„Vůbec je náš byt velmi zvláštní. Na to, že je to panelák, nemá žádnou předsíň a my vcházíme přímo do miniaturní kuchyně. Když jsme byli dva, vůbec to nevadilo...
Byl to byt snů! Ale je nás už moc," směje se pan Źďánský, který přemýšlí, jak to udělá, aby se do ložnice vešla postýlka pro holčičku, kterou čekají každým dnem.

Boj o dětský pokoj - sem se žádná holka už nevejde 

Tříletý chlapec se tulí k mamince v předtuše, že o jeho pokoj bude mít zájem ještě někdo jiný. „Pokojíček je můj, sem se už žádná holka nevejde," brání své území zcela nekompromisně. „Na sestřičku se těším, ale u mě spát nebude. Mám v pokoji autíčka a to pro holky není," dodává tříletý majitel pokojíku.

„My už tušíme, že byt budeme muset opustit, protože pro rodinu se dvěma dětmi není," uvažuje hlava rodiny s trochou vrásek na čele. „ Ale kde na to vzít. Manželka bude tři roky na mateřské, na druhé dítě už od státu nedostaneme nic. Mám sice svou firmu, podnikám, jsem v práci od rána do večera, další činnost si už asi dovolit nemůžu," říká pan Ždánský.

Bude mi k něčemu spoření, když se sníží podpora?

„Mám sice stavební spoření, které platím už řadu let, jen se trochu bojím, co teď bude, protože se má státní podpora snižovat. Ale pořád tomu věřím, že když bude potřeba, tak bychom si mohli vzít překlenovací úvěr na bydlení a pořídit si větší byt. Uvažujeme totiž, že náš byt prodáme a pak bychom společně s úvěrem ze stavebního spoření měli na nový. Nebo na domeček," poodhalila paní Žďánská tiše své plány při natáčení pořadu.
„Dívali jsme se po realitních nabídkách, ale zjistili jsme, že bychom teď na prodeji prodělali kalhoty, nebo tomu vůbec nerozumíme...Tak jsme vlastně v pasti. Byt je náš, prodat ho můžeme, ale nedostaneme za něj ani tu částku, za kolik jsme ho koupili. Ještě jsme ho celý předělali, byly to naše jediné peníze," vzpomíná pragmaticky pan Žďánský.


Neprodávejte, vydržte

Patrik Nacher, ochránce spotřebitelů, rodinu Ždánských v televizi varuje. „Vydržte i v malém bytě. Trh se chová velmi podivně a prodej bytů se nedaří, i když vám reklamy říkají něco jiného. Chcete-li neprodělat, neprodávejte. Máte stavební spoření? Máte! Spořte a počkejte na dobu, kdy nebude krize tolik šlapat na paty normálním pracujícím lidem. Pak si můžeme sednout, udělat finanční rozvahu toho, co v danou chvíli bude pro vás nejvhodnější. Ale opakuji, byt neprodávejte! To vám radím, je to hodnota, jsou to peníze, je váš a lepší bude, když si koupíte byt na stavební spoření, či hypotéku a tento maličký budete pronajímat. Uvidíte, že na mě budete vzpomínat s láskou," radí Nacher v pořadu Suma sumárum.

Rodina spolkne měsíčně všechen výdělek

Rodina radu přivítá, jak bude v pořadu vidět, s jistou úlevou. „Je toho na nás totiž opravdu moc. Výdaje za naši domácnost spolknou měsíčně celý výdělek, šetříme vlastně jen tím stavebním spořením. Auto taky něco spotřebuje, jídlo je stále dražší, nemůžete děti šidit na stravě. Nemůžete šetřit pro případ nemoci, ani pro ženu, která bude na mateřské s naší holčičkou," dodává pan Žďánský.  A na radu Patrika Nachera se tedy manželé Ždánští opravdu zatím rozhodli šetřit, byt neprodávat a sen o větším bydlení posunout do doby, kdy budou vydělávat oba. A to bude pár let trvat.

Čtěte také:

Příběh rodiny Źďánských z pražského sídliště můžete vidět dnes, ve čtvrtek 3.listopadu v pořadu Suma sumárum na ČT 1 od 21 hodin. A již nyní je zřejmé, že i příští týden bude velmi aktuální téma - důchodová reforma.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…