Záchranná „pilulka PO" nově bez předpisu

03.11.2011 14:07

Postkoitální kontracepce bude od konce listopadu dostupná v lékárnách bez předpisu. Ženy starší šestnácti let budou moci koupit přípravky Escapelle a Postinor-2 pouze po předložení občanského průkazu.

Záchranná „pilulka PO" nově bez předpisu

„Od 28. listopadu mají uživatelky přípravků Postinor 2 a Escapelle dostupné tyto přípravky bez lékařského předpisu, výdej bude možný v režimu bez předpisu s omezením, to znamená z rukou lékárníka," potvrdil informaci České televizi ředitel SÚKL Martin Beneš.

SÚKL bude sledovat, zda volný prodej postkoitálních pilulek nezvyšuje následky vedlejších účinků. „Po roce kontroly a monitoringu informace vyhodnotíme... a budeme se rozhodovat, zda tento volnější režim dostupnosti postkoitální kontracepce zachováme nebo se vrátíme k výdeji na lékařský předpis," upřesnil Beneš.

Předseda České gynekologicko-porodnické společnosti Vladimír Dvořák dodává, že prodej bez předpisu nepředstavuje větší zdravotní rizika. „Není to ani tak, že by u těchto přípravků byla nějaká značná zdravotní rizika, spíše by mohly způsobit třeba výraznější nepravidelnosti cyklu nebo nevolnosti," vysvětlil Dvořák.

Čtěte více:
U Jílkové jako ve středověku: Za monogamii a zákaz antikoncepce
Liška (ODS): Potraty, antikoncepce a konec rodiny
Zdravotnická reforma: Lékárníci budou "předepisovat" léky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …