Páni poslanci, možná budete v knize rekordů. Stačí zažádat

03.11.2011 18:01

Obstrukce opozičních poslanců ve sněmovně mají našlápnuto do zápisu v knize rekordů. Svoji délkou jsou totiž, zdá se, delší než vyhlášená obstrukce jistého amerického senátora. Zda budou politici o zápis skutečně usilovat, se ukáže. Jisté je, že například poslanec Vítězslav Jandák tuto možnost nevyloučil. To, zda by šlo o zápis v Guinessově knize rekordů či "jen" České knize rekordů vydávané agenturou Dobrý den, zatím zřejmé není.

Páni poslanci, možná budete v knize rekordů. Stačí zažádat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

"V České knize rekordů jsou zaznamenány velmi pestré údaje z mnoha oborů lidských činností. Politické však dosud ne. Pokud by o to však někdo běžnou cestou zažádal, jistě bychom se tím zabývali stejně jako jinými možnými tipy na rekord a zápis," uvedla pro ParlamentníListy.cz asistentka pelhřimovské agentury, která shromažďuje české rekordy a kuriozity již řadu let.

Na dotaz redakce pak tuto možnost nevyloučil ani poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. "No, rozhodně jsme ještě neskončili, budeme v tom pokračovat. Vyloučit to, že až to dotáhneme do nějakého závěru, požádáme o zápis v nějaké knize rekordů, Guinessovu nevyjímaje, tedy zcela nelze. Zatím však musíme mít na paměti hlavně to, že jde o velmi vážné věci, které mohou ovlivnit budoucnost nás všech," reagoval Jandák.

Čtěte také:

Podle politologa Zdeňka Zbořila by nebylo v případě zájmu o zápis do jakékoli knihy rekordů tak úplně zřejmé, zda by šlo o něco, co by si zápis zasluhovalo.

"Ano, nejdelší obstrukce zaznamenané v učebnicích politologie jsou uvedené něco málo přes 24 hodin. Ale tehdy je dělal jeden jediný člověk - u nás ve sněmovně se při nich střídá kolem osmdesáti lidí. Nevím, jestli by se pak v takovém případě nenašly i jiné záznamy obstruujících poslanců ve světě - třeba v Itálii. Každopádně za zjištění by to možná skutečně stálo. Ovšem poslanci, kteří obstruují, by měli mít na paměti, že tím vlastně ještě mohou snižovat vážnost instituce, kterou by Poslanecká sněmovna měla mít. Vždyť existuje proto, aby v ní lidé nacházeli společná řešení a možné cesty k sobě," připomněl Zbořil pro ParlamentníListy.cz.

Výroky z únavy?

V noci na čtvrtek tak padlo zřejmě i v důsledku únavy hned několik zajímavých výroků. Například poslanec Pavel Ploc (ČSSD) pobavil ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a také předsedající schůze sněmovny Vlastu Parkanovou (TOP 09).

Čtěte také:

Vyslovil totiž anglické slovo rating podle vzoru "jak píšu, tak čtu". Řekl tedy „ratink". Jenže na to se Kalousek otázal, co to má znamenat. Aniž by mu ale Ploc odvětil, po chvíli se ministr ťuknul do čela a řekl: „Už vím. Je tu souvislost s těmi odpornými brouky, tak už mi to nemusíte vysvětlovat."

Parkanová se v tu chvíli „odbourala" smíchy a nebyla schopná schůzi poslanců dál řídit. Jenže později se Kalousek Plocovi omluvil tím, že do mikrofonu řekl: „Já už jsem totiž pochopil, co je to ten rátink a jakou má souvislost s těmi odpornými brouky, tak už mi to nemusíte vysvětlovat," řekl Kalousek a ani snad nedomyslel, že touto hláškou na chvíli zablokuje celou sněmovnu.

Čtěte také:

Předsedající schůze Vlasta Parkanová totiž nebyla schopna dál vyvolat dalšího řečníka, protože se hlasitě smála. Smích také přepadl vedle sedící předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, která si dokonce položila hlavu na stůl.

Čtěte také:

Proč však mluvil Kalousek o broucích? To nedávalo "spát" ani médiím. A tak o chvíli později přispěchali novináři s vysvětlením, proč Kalousek vlastně hovořil o broucích. Jde totiž o podobnost slova se jménem „oranžového" poslance Davida Ratha, který předtím předčítal pojednání z Bible o kobylkách. Tím ale vzbudil v plénu dolní komory spíše značné rozpaky. Bibli Rath použil prý proto, že ji ČSSD dostala od Petra Gazdíka z TOP 09. Prý proto, aby měli oranžoví poslanci co hodnotného ve sněmovně předčítat. David Rath má při současných obstrukcích přitom za sociální demokracii pověření koordinovat jednu ze tří skupin poslanců, které se při obstrukcích průběžně střídají.

Obstruují nejen sociální demokrati

Jisté je, že obstrukce skutečně nejsou jak ve světě, tak i v Česku žádnou novinkou. Dlouhé projevy či přestávky pro jednání klubů jsou běžnou taktikou všech stran. Zdržovací taktiku loni použili i občanští demokraté. Tehdy poslanci dlouhými projevy zdržovali projednávání návrhů na zrušení poplatků u lékaře, proplácení prvních tří dnů nemocenské či zrušení stropů na platby sociálního a zdravotního pojištění. Sami s tím ale skončili, když jim tím začala klesat popularita.

Čtěte také:

Nelze však opomenout ani to, že například v 90. letech si obstrukce u nás oblíbili také republikáni Miroslava Sládka. Tehdy mohl kandidovat na jistý zápis mezi rekordy šestihodinový monolog Josefa Krejsy během projednávání zákona o odpadech v únoru 1997. A podobně strana postupovala i při projednávání česko-německé deklarace. I proto se zpřesnila potom pravidla pro jednání ve sněmovně.

Rekord obstrukcí senátora před 54 lety byl více než 24 hodin

Jak se již výše zmínil politolog Zdeněk Zbořil, v americkém Senátu,  kde není délka vystoupení omezena, dochází čas od času ke zdržovacím metodám - takzvanému filibusteringu. V tom trhl dosud, zdá se, oficiálně nepokořený rekord senátor S. Thurmond z Jižní Karolíny. V srpnu roku 1967 mluvil bez přestávky 24 hodin a 18 minut. Chtěl tím zabránil přijetí zákona, který měl usnadnit výkon volebního práva černochů.

Čtěte také:

Druhým vytrvalcem, který vstoupil do dějin politologie, byl Huey P. Long. Ten mluvil v roce 1935 celkem patnáct hodin v kuse. Pak však musel na toaletu. Mimo jiné přečetl třeba americkou ústavu, Shakespeara, nebo svůj recept na ústřice.

Pokud by se nahlédlo ještě do hlubší historie, ukázalo by se, že stejně jako současným politikům, užívali si dlouhé řečnění v podobě dnešních obstrukcí i římští senátoři. 

Kandidátů na zápis do Knihy rekordů je ale víc...

V novodobé historii velkou obstrukci v parlamentu zažilo také v březnu roku 1993 Rakousko pod taktovkou Zelených. Poslanci tam řečnili celkem 38 hodin, následně byla doba projevu na plénu zkrácena na 20 minut.

Britská Sněmovna lordů sáhla k obstrukcím letos v lednu při projednávání zákona, který měl překreslit mapu volebních okrsků a umožnit občanům vyjádřit se v referendu, zda jsou pro změnu volebního systému.Lordi o změně zákona nakonec debatovali 17 dní a dvě místnosti, kde běžně zasedají výbory, byly přeměněny na noclehárny - jedna pro ženy, druhá pro muže.

Obstruovalo se letos v červenci dokonce i v Kanadě. Tam poslanci 58 hodin řečnili, aby zabránili schválení zákona nařizujícího zaměstnancům pošty ukončit stávku a vrátit se do práce.

Premiér Nečas rekord v délce obstrukcí opozice nepochválil

V podvečer ve čtvrtek však vystoupil premiér Petr Nečas (ODS) a obstrukce opozice zkritizoval. Podle něj se dají spíše pokládat za snahu paralyzovat sněmovnu.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …