Koalice omezila čas na řečnění. Opozice: Zahráváte si se soudem

03.11.2011 22:31

Poslanecké kluby nyní jednají ve svých sídlech o tom, zda koalicí schválený návrh poslance Marka Bendy (ODS), který omezuje poslance v projevu ke všem 14 bodům projednávaného programu na 2krát 10 minut dohromady, je, nebo není v rozporu s Jednacím řádem Poslanecké sněmovny. Jednání bude pokračovat ve 22.40

Koalice omezila čas na řečnění. Opozice: Zahráváte si se soudem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Jak už uvedly ParlamentníListy.cz, koalice svými hlasy sloučila rozpravu ke všem 14 projednávaným zákonům vráceným sněmovně senátem, takže to, o co koalice ústy Marka Bendy usilovala je znemožnit každému poslanci opozice vystoupit více jak dvakrát, a to ke všem 14 projednávaným bodům najednou.

Marek Benda odcitoval paragraf 59 odstavec 1 a 2. Jednacího řádu, v němž se praví, že: „Sněmovna se může k projednávanému bodu usnést bez rozpravy na omezení řečnické doby, která nesmí být kratší než 10 minut. Omezení řečnické doby se nevztahuje na poslance pověřeného přednést k věci stanovisko poslaneckého klubu." V druhém odstavci je řečeno, že „se sněmovna může usnést, že k téže věci může poslanec hovořit jen dvakrát".

Více:
Vláda našla bič na obstrukce. Bolševický postup, křičí ČSSD
Máte moc. Ale ještě uvidíte, pohrozila KSČM vládě

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka však okamžitě vznesl námitku s tím, že v textu Jednacího řádu je, že k projednávanému bodu může omezit projev poslance na 2krát 10 minut, a že těch bodů, které sloučeny nebyly, ani nemohly být, je 14. "Přečtěte si to v paragrafu 1", vyzval Bohuslav Sobotka koalici. Vzápětí podpořil Sobotku předseda klubu KSČM Pavel Kováčik, který zároveň upozornil na zvýšenou pravděpodobnost úspěšnosti ústavní stížnosti opozice, bude-li na svém postoji chtít koalice trvat.

Připomeňme, že již dříve docházelo ke sloučení rozpravy, bylo to však u zákonů, jejichž podstata se týkala minimálně stejného resortu. „Rozhodne-li se však koalice si prosadit toto rozhodnutí, můžeme garantovat ústavní stížnost, jejíž úspěch se každým podobným krokem koalice zvyšuje", řekl ParlamentnímListům.cz Pavel Kováčik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…