Zmizí cigarety z hospod? Pro jsou už i kuřáci, ukázal průzkum

04.11.2011 11:28

Zákaz kouření v restauracích podporuje už i celá jedna třetina kuřáků. Jako návštěvníci restaurací totiž zjišťují, že je příjemné sedět v nezakouřeném prostředí. Poslanec Boris Šťastný (ODS) by mimo jiné rád prosadil i to, aby osoby mladší osmnácti let nesměly vstoupit do kuřáckých prostor. Bojí se však protestů prezidenta Klause.

Zmizí cigarety z hospod? Pro jsou už i kuřáci, ukázal průzkum

V zahraničí bývá běžné, že se v restauracích nesmí jakožto ve veřejných prostorách kouřit. V Česku zatím žádná obdobná úprava neplatí, její odpůrci poukazují na to, že by po jejich přijetí došlo k výraznému krácení práv kuřáků, což je nepřípustné. Za zmínku proto stojí, že pro zákaz kouření prosazují už i kuřáci. Ukázal to průzkum společnosti Median pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD).

Vyslyší zákonodárci vůli voličů?

Z průzkumu vyplývá, že zákaz kouření v restauracích podporuje už třiatřicet procent kuřáků, ještě v roce 2007 to přitom bylo jen třináct, což představuje velmi zásadní posun. Spolu s nekuřáky tak zákaz podporují už dvě třetiny české populace. Zastánce zákazu kouření poslanec Boris Šťastný (ODS) se ovšem obává, že poslanci vůli voličů nevyslyší.

"Bohužel nemám pocit, že veřejné mínění příliš působí na zákonodárce. V tomto ohledu spíše věřím tlaku autorit, které jsou připraveny se za to oproti minulému období nově postavit - v podporu předsedy vlády a ministra zdravotnictví, kterou jsme dříve neměli," říká Šťastný, jenž letos poprvé vidí šance na prosazení zákona ve Sněmovně optimisticky.

Poslanec na jedné straně poukazuje ba autoritu ministerstva, ale na straně druhé připomíná odpor k zákazu kouření v restauracích u jiné autority a to u prezidenta Václava Klause, který se v minulosti opakovaně kuřáků zastal. Šťastný přesto přichází s návrhem dvou opatření. Nejprve chce prosadit zákaz vstupu lidem do osmnácti let do jakýchkoli prostor vyhrazených pro kouření. A následoval by úplný zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních v Česku - bez výjimky.

Související:

Kouření prospívá státní kase, shodují se Heger a Kalousek

Kuřáci pozor, zdraží vám cigarety. Odsouhlasili to poslanci

Kubera pálí do Véček: Vyšší pojistné pro kuřáky? A co pro blbce a pijany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …