Koalice míří k odkladu daňové reformy, o její podobu se dále pře

04.11.2011 11:49

Spuštění daňové reformy, kterou chystá koalice v souvislosti se zavedením jednoho inkasního místa, se zřejmě posune o rok na leden 2014. Lídři vládní koalice po dnešní schůzce novinářům řekli, že k takovému závěru směřují. Na konečné podobě zákona, který je ve sněmovně před druhým čtením, stále nemají shodu. Věci veřejné dál nesouhlasí se zrušením daňového zvýhodnění stravenek a předloží i další pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu.

Koalice míří k odkladu daňové reformy, o její podobu se dále pře

"Cítím silnou míru shody nad posunutím k 1. lednu 2014," řekl ČTK po schůzce předseda poslanců VV Vít Bárta. Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka koalice k odkladu daňové reformy směřuje, závaznou dohodu v této věci ale prý ještě neučinila. Posun chystaných změn v daních na rok 2014 naznačil už ve čtvrtek premiér Petr Nečas a dříve i ministr financí Miroslav Kalousek.

Nestojíme o další krvavou rozepři, říká Bárta 

Dá se proto očekávat, že i po případném schválení zavedení jednoho inkasního místa a dalších změn v daních, bude koalice v příštím roce tyto plány měnit podle hospodářské situace. Bárta v této souvislosti poukázal na špatné vyhlídky evropské ekonomiky.

"V takové chvíli nestojí za to krvavě vyhrotit v koalici debatu o tom, jak budou daně vypadat v roce 2014 a je možné i schválení celé té normy brát jako určitý podvozek, aby se mohlo připravovat jednotné inkasní místo, ladit občanský zákoník. Evropa nás bude nutit k úpravě parametrů v dnes debatované reformě," řekl.

Podle Gazdíka z dnešní schůzky nevyplynul žádný posun pokud jde o sporné body v daňové reformě. Podobně se vyjádřil i Bárta. "Cítil jsem, že je ambice hledat shodu, ale zatím jsme k ní nedospěli. Takže jsme se dostali do situace, kdy všechny strany budou předkládat do druhého čtení řadu pozměňovacích návrhů a teprve poté, co budou všechny na stole, budeme vybírat nějakou jejich kombinaci do závěrečného třetího čtení na další schůzce K9," řekl.

Související:

Kalousek národu: Nikomu z vás nezvyšuji daně

Odborář o daních: Kalousek dusí občany, ale na firmy nesáhne

Podnikatelé mají nízké daně. To je hlavní problém, říká odborářský ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…