Připravte se na krach eurozóny. Doporučení pro firmy

04.11.2011 14:13

Nejasný osud Řecka a dalších jižních zemí eurozóny vyvolává obavy o stabilitu společné evropské měny. Týdeník Ekonom v této souvislosti připravil okruh doporučení pro firmy, jak se co nejlépe připravit na možný krach eurozóny.

Připravte se na krach eurozóny. Doporučení pro firmy

Situace ohledně Řecka nenapínají jen přední politiky eurozóny či Evropské unie, ale vzhledem k možné hrozbě rozpadu eurozóny a jeho dopadu i na naši ekonomiku, připravil týdeník Ekonom přehled doporučení, jak by se na krach měnové unie měly české firmy připravit. Nejvíce by zasáhl ty, které se zabývají vývozem. Krize způsobená státními bankroty totiž způsobí pokles poptávky spotřebitelů v cizině - zejména v Německu.

Dobrou zprávou pro tuzemské firmy je, že český bankovní sektor je nadstandardně zdravý. Pokud by však došlo vedle Řecka ke státnímu bankrotu i dalších zemí, došlo by k omezení úvěrové aktivity bank, a to jak zahraničních, tak českých. Domácí firmy by pak měly kvůli větší obezřetnosti finančních ústavů problém se získáním úvěru a musely by počítat s přísnějšími podmínkami.

Namixovat příjmy a výdaje v různých měnách

V případě krizového vývoje hrozí znehodnocení eura. Šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček proto exportním firmám doporučuje „namixovat" příjmy i výdaje v různých měnách. „Za nejlepší považuji kombinaci eura, dolaru a české koruny," radí. Úplný pád eura ale nepovažuje za pravděpodobný a společné měně zatím u nás věří většina firem.

Ty, co vyvážejí do zahraničí, by měly být hodně opatrné při výběru obchodních partnerů v Evropě. Už teď jsou zkušenosti se zhoršenou platební disciplínou některých odběratelů v Itálii a Španělsku. Proto se doporučuje rozložit byznys do více oblastí světa. „Exportérům se určitě vyplatí nespoléhat jen na Německo a další země Evropské unie, ale snažit se hledat nové trhy, například v prosperující Asii," poukazuje šéf Hospodářské komory Petr Kužel.

Kromě fyzických osob může zvýšení daní dolehnout i na firmy

Také viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar doporučuje poohlédnout se po možnostech vývozu do rozvíjejících se zemí, jako jsou Čína, Indie či Brazílie. Ty na rozdíl od Evropy rychle rostou a zvyšuje se i jejich poptávka po zahraničním zboží. Stejně jako lidem hrozí zvýšení spotřebních daní, tak pokud bude potřeba zalátat díry v rozpočtu, může dojít i na firmy.

K věci:

Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 

Národe, budeš muset šetřit. Zbyde sotva na jídlo a bydlení 

Lidé prý necinkali klíči, aby se dočkali chudoby pro sebe a své děti 

Foto: europa.eu

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…