Ekonom Sedláček: Zvládneme to i bez růstu

05.11.2011 21:03

Kapitalismus Čechům vládne již přes dvacet lidí, v zahraničí ještě o hezkých pár desítek déle. Společnost tedy měla zdánlivě mnoho času na to, aby si zvykla na rozdělování na bohaté a chudé, což je jeden ze základních znaků tohoto systému. Kritické hlasy na účet kapitalismu se však začaly objevovat až po vypuknutí ekonomické krize. Proč lidé kapitalismus kritizují až nyní, zdůvodnil ve svém textu ekonom Tomáš Sedláček.

Ekonom Sedláček: Zvládneme to i bez růstu

„Představte si, že u stolu sedí tři lidé, ale na stole tančí jen dva pivní "kousky". Jak se o ně spravedlivě podělit?" vznáší ekonom zásadní otázku. Dodává, že diskuse o tom, zda pivo náleží spíše bohatým či chudým, notorikům či střízlivým, ženám či mužům, je nanejvýš složitá diskuse, která zasahuje různé obory od etiky po psychologii.

Západní společnost otázku zdánlivě vyřešila s grácií: Prostě si ke stolu přičarovala třetí pivo. Diskuse o přerozdělování bohatství se rázem vytratila.

„Ono magické třetí pivo v tomto dilematu symbolizuje hospodářský růst. A náš současný problém: třetí pivo se najednou magicky neobjevilo. Ekonomika prostě neroste. Takže se logicky musíme vrátit k filozofické otázce, kterou jsme "řešili" ekonomickým růstem," píše Sedláček. Právě proto se podle něj lidé děsí možnosti, že by ekonomika přestala růst. Jenže ona se - přirozeně - skutečně na několik desetiletí zastavit může. Lidé by se však i přes nepříjemnost situace měli napříště vyvarovat nepřirozené iluzi růstu a přestat vytvářet dluhy.

HDP? Hrubý Dluhový Produkt

Sedláček poukazuje i na to, že Kalouskův odhadovaný jednoprocentní růst je několikanásobně nižší než odhadovaný nárůst dluhové zátěže. "Jestli nás takto baví uvažovat, pak ponechme zkratku HDP, ale rozumějme pod ní HrubýDluhovýProdukt. Nechci růst zadarmo!" stěžuje si ekonom.

Podle Sedláčka vedl zvyk, že ekonomika vždy roste, že vždy dostaneme své třetí pivo, k potlačení zásadní otázky přerozdělování bohatství. „Jinými slovy, platí, že když se obecně bohatne, je nám skoro jedno, jak se bohatne, tedy neptáme se tolik po spravedlnosti. Ale když se najednou neroste nebo dokonce chudne - jsme na spravedlnost mnohem citlivější," vysvětluje. Ekonomika přitom zůstává stejně (ne)spravedlivá, jako tomu bylo před deseti lety. „Kapitalismus a demokracie přeci může existovat i bez růstu (jinak by se jednalo přeci o prazvláštní, slabý systém, který se drží díky růstovým úplatkům), i když s třetím pivem jde všechno lépe," uzavírá Sedláček.

Čtěte také:
Predikce HaHaDP aneb Problém třetího piva
Česká ekonomika že propadne? Ano, prý kvůli Kalouskovi
Česká ekonomika: Stále špatná nálada. A bude hůř

reklama

autor: qot

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…