Paralympionické instituce se hádají. Sportovci pak nemohou reprezentovat

06.11.2011 15:21

Mnozí čeští paralympionici byli nuceni přestat se sportem kvůli sporu dvou sportovních organizací. Některým utekla paralympiáda v Pekingu. Vadí to poslankyni Lence Kohoutové (ODS), která se zabývá problematikou tělesně postižených.

Paralympionické instituce se hádají. Sportovci pak nemohou reprezentovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace

Český svaz tělesně postižených sportovců (ČSTPS) se v roce 2004 nepohodl s Českým paralympijským výborem (ČPV), který sdružuje sportovce za účelem zajištění možnosti reprezentovat Českou republiku. Jednalo se o spor o podobu výboru nebo o rozdělování peněz.

Svaz tělesně postižených sportovců opustil ČPV, a přišel tak o peníze

Svaz tělesně postižených pak z výboru vystoupil. Tím pádem ale dostal jen třetinu původních prostředků. Zbytek šel do nově vzniklé České asociace tělesně postižených sportovců, která v ČPV nahradila svaz. Přitom svaz sdružoval tisíce sportovců, ale asociace jen několik desítek.

„Tím jsme ty sportující za ČSTPS úplně odrovnali a v podstatě jim řekli: Jestli chceš sportovat, musíš ze svazu do asociace. Ale sport není jen o sportu, ale je o srdci, o týmu, o tom, proč to dělám a za koho. Mnoho sportovců proto nepřestoupilo, a mnoho jich dokonce přestalo reprezentovat naší zemi," řekla Kohoutová v rozhovoru pro Týden.cz.

Z peněz státního rozpočtu se platí třeba startovné na mezinárodních kláních, dresy, asistenti, ubytování.

Lidé se zdravotním postižením by měli mít rovný přístup ke sportu

Podle Kohoutové se o financování paralympioniků mělo zajímat ministerstvo školství. „Přitom pan ministr Dobeš je ze strany, která si jako svoje krédo dala boj proti korupci. Ale jak se ukazuje, často bojujeme jen slovy. Není vytvářením korupčního jednání právě to, že neměřím všem stejným metrem?" ptá se poslankyně.

ČSTPS byl přijat zpátky do paralympijského výboru, stále ale není jasné jeho financování. „A není ani vyřešeno, jestli teď mají všichni členové výboru stejné postavení a pravomoci, jestli budou dostávat stejně peněz," vysvětluje Kohoutová v rozhovoru pro Týden.cz.

Byla by ráda, aby se o problému jednalo na další schůzi petičního výboru. „Musíme zajistit rovný přístup lidí se zdravotním postižením ke sportu, a to bez ohledu na to, kdo patří do jaké party," uzavírá.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…