Měl jsem i celodenní směny, směje se obstrukci Heger

06.11.2011 12:05

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) byli hosty v pořadu Partie. Hovořili o obstrukcích ve sněmovně nebo o zdravotní reformě a chystanému registru lékařů.

Měl jsem i celodenní směny, směje se obstrukci Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Poslanec Rath se s úsměvem přivítal s moderátorem i ministrem Hegerem a nedával na sobě znát únavu z dlouhého jednání ve sněmovně.

„Včera jsme skončili o půlnoci a tehdy já chodím běžně spát. Vládní koalice je trochu arogantní a rozhodla se, že nás bude válcovat tím, že budeme jednat i ve dvě v noci. Pak zjistili, že to je nevýhodné, a prohlasovali jednání pouze do půlnoci," řekl Rath v Partii.

Heger i Rath zažili 24hodinové služby v nemocnicích. To by novináři nevydrželi

Podle Hegera bylo kolem obstrukcí příliš velké vzrušení. „Je to běžná sněmovní praxe. Já i kolega Rath jsme zažili skutečnou 24hodinovou službu v nemocnicích. Spíš bych si rýpl do vás novinářů, že byste takovou pracovní dobu nevydrželi," neodpustil si ministr zdravotnictví poznámku na adresu moderátora Jana Punčocháře.

Diskuse se stočila k sloučení několika bodů jednání do jednoho. Odhlasovala to vládní koalice díky většině hlasů.

„Pokud bychom toto nechali ležet, tak jakákoliv vláda klidně udělá takovou věc, že na začátku poslanecké schůze sloučí množství zákonů do jednoho jednání a poslanci nebudou mít právo se vyjadřovat ke všem," vadilo Rathovi. ČSSD to prý napadne u Ústavního soudu.
Heger to obhajoval tím, že koalice jednala na základě zkušeností s obstrukcemi během hlasování pro zákon o stavebním spoření.

Registr lékařů? Podle Ratha buzerace

Poslanec Rath se dále vyjadřoval k chystanému zavedení registru lékařů. Poukázal na to, že v současnosti jsou už tři registry - České lékařské komory, zdravotní pojišťovny a kraje. Zřízení čtvrtého považuje za plýtvání penězi daňových poplatníků. Označil to dále za buzeraci státu a slíbil, že pokud ČSSD vyhraje volby, tak to jako ministr zdravotnictví zruší.

„Podle mě to děláte z toho důvodu, že se snažíte dostat ze systému stovky lékařů, kteří registraci nedostanou. Ve městech působí víc lékařů s určitou specializací. Pokud prokázal, že má v oboru určitou zkušenost, dostal od lékařské komory povolení pracovat v oboru, i když neměl příslušnou atestaci," vysvětloval Rath. Obává se, že právě takoví lékaři nedostanou nově registraci.

Podle Hegera ale musí existovat registrace na koncesované živnosti. „Nabízí se otázka, zda takoví lidé tu atestaci neměli už mít, zda si jí vůbec zaslouží," polemizoval ministr zdravotnictví a pak ujistil: „Pokud lékařská komora náhodou nedávala povolení lidem, kteří nemají ani lékařský diplom, pak se nikdo nemusí bát."

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…