Vlastníci anonymních akcií se budou muset registrovat už příští rok

07.11.2011 8:35

Omezení anonymních akcií v České republice má platit už během příštího roku a měl by ho řešit nový samostatný zákon - o zvýšení transparentnosti akciových společností. Napsaly to pondělní Hospodářské noviny (HN) na základě vyjádření ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Vlastníci anonymních akcií se budou muset registrovat už příští rok
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Jiří Pospíšil

Koaliční předáci by prý předlohu nového zákona měli dostat tento týden. Pokud jej schválí, zamíří hned do sněmovny. "Půjde to okamžitě do legislativního procesu. To může být do konce roku, projednávání by bylo v prvním čtvrtletí příštího roku," řekl Pospíšil.

Zákon by mohl jít okamžitě do legislativního procesu

Podle HN se až dosud počítalo s tím, že regulace akcií na doručitele odstartuje nejdříve v roce 2014. Koalice se už dříve shodla na tom, že utajení vlastníci se budou muset zaregistrovat ve zvláštní bankovní databázi, aby se dalo dohledat, kdo je majitelem firem, které se ucházejí o státní peníze.

Podle Pospíšila příprava samostatného zákona znamená, že uvedená úprava nebude součástí obchodního zákoníku, protože v takovém případě by byla účinnost od roku 2014. "A to by bylo špatně," řekl ministr deníku.

Dosud platí, že majitelem akcie je ten, kdo akcie fyzicky drží. Je proto možné, že státních tendrů se účastní firmy, jež ve skutečnosti ovládají politici či úředníci, kteří o zakázkách rozhodují.

Podle nového zákona se budou muset všichni majitelé akcií na doručitele registrovat ve veřejném seznamu bank nebo u Střediska cenných papírů. Při výběrovém řízení tak bude snadné zjistit totožnost majitele akcií.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…