Veřejné zakázky na sebe nabalují řetězce firem

07.11.2011 11:42

Administrátoři veřejných zakázek formou užšího řízení si najímají firmy vlastnící losovací zařízení. Firmy si pak najímají losovače, kteří obsluhují přístroje. Vytváří se tak řetězec firem, kvůli jedné zakázce.

Veřejné zakázky na sebe nabalují řetězce firem

Server českápozice.cz přirovnává vazby vznikající při losování v užších výběrových řízeních na veřejné zakázky k potravinovému řetězci. Zadavatelé stojí na začátku, na konci stojí ti, co losují. Jihočeský kraj vypsal zakázku, ale než došlo k losování, policie zabavila losovací zařízení.

Veřejné zakázky vyřizují administrátorské firmy, které si najímají další firmy

Podle zákona mají zadavatelé možnost zúžit počet uchazečů o veřejnou zakázku. Podmínkou ale je, aby se finále zúčastnilo nejméně pět firem. V informačním systému o veřejných zakázkách je možné se dočíst pouze datum, dokdy mají být podány nabídky. O „losovačce" se zájemci o zakázku dovědí pět dní předem, jen výjimečně dříve.

Zadavatel vypíše výběrové řízení a uzavře smlouvu s administrátorem, který se postará o průběh soutěže. Losování finalistů probíhá ve spolupráci administrátora s firmou, která vlastní losovací zařízení. Na obsluhování přístroje je najímána další osoba.

Zabavená losovací zařízení figurovala v 36 netransparentních losováních

Konkrétní řetězec byl odhalen v případu losování v jižních Čechách. Policie nakonec zabavila tři losovací zařízení, která se údajně použila na 36 netransparentních losováních.

Administrátorem zakázky v Jihočeském kraji byla firma Tercier. Zajišťuje veškerou zadavatelskou činnost ve formě otevřeného i užšího řízení. Konečná rozhodnutí údajně zůstávají na zadavateli.

Tercier ve zdokumentovaném případě spolupracoval se společností Inženýrské služby Hradec Králové, která vlastnila losovací zařízení, co později zabavila policie. Samotné losování vykonala firma Kleris. Českápozice.cz upozorňuje, že v jejím vedení je Roman Krist, který se angažoval v případu takzvané karlovarské losovačky.

Více: Karlovarská losovačka opět na scéně. Případ otevřelo vnitro

Přesný důvod řetězení firem během veřejných zakázek není znám. Subjekty se mohou zbavovat trestněprávní odpovědnosti za losování samotné. Firmy, které „mačkají tlačítka", ovšem mají těžko dohledatelná sídla a obchodní historii. Jedná se o tzv. bílé koně.

Server Českápozice.cz připomíná, že losovací zařízení není finančně náročné. Jedná se o klasický procesor z počítače, který je zabudovaný do zařízení s omezeným externím ovládáním. Také se může jednat o notebook s nainstalovaným losovacím softwarem.

Podobných řetězců je po České republice několik. Každá administrátorská firma má vlastní losovací firmy, tedy bílé koně. Ti většinou pracují i pro více administrátorů.

Oslovená firma Accon vyloučila, že by běžně uzavírala řetězce smluv, prý také nevybírá subjekty s losovacím zařízením.

Související:

Novelu o veřejných zakázkách poslanci cupují. Zpřísnila by jen TOP 09

Sobotka: Situaci kolem zaváděné sociální karty je nutné prošetřit

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…