Lékařské odbory chtějí všechno od ledna. Připomenou se s kampaní

07.11.2011 11:59

Platové nabídky ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na postupné zvýšení platů v nemocnicích v příštím roce odborářům nestačí, chtějí všechno od ledna. ČTK to řekl šéf lékařských odborů Martin Engel.

Lékařské odbory chtějí všechno od ledna. Připomenou se s kampaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Engel

Heger rozhodl, že zdravotníci mají od ledna dostat navíc 6,25 procenta, zbytek do slibovaných deseti procent možná později.

Od pondělí proto startuje odborářská kampaň "Zůstáváme, plňte sliby", na níž chtějí měsíc formou happeningů připomínat ministrovi jeho závazky. Pak odboráři znovu rozhodnou, zda ve svých akcích přitvrdí. Zatím výpovědi dávat nebudou, ani péče o pacienty omezena nebude.

Šest není dest, vzkazují odboráři Hegerovi

"Potvrdili jsme si svůj původní plán, to znamená šest není deset, tato verze je pro nás zatím rozhodně nepřijatelná. Budeme ve středu ráno jednat s panem ministrem, nicméně náš scénář platí," řekl Engel ČTK.

Odboráři udělají happening ve všech 14 krajích. Ve dnech mezi 7. listopadem a 7. prosincem budou ministrovi doručovat "dárky", aby si "uvědomil, co podepsal". V pondělí dají Hegerovi obří kopii memoranda a velký tikající budík na stavený na pět minut po dvanácté.

Budík tiká. Už odbilo dvanáct

"Dnešním dnem startuje naše kampaň, která ale se vede v měkkém a spíš přátelském duchu. Má význam ten, abychom panu ministrovi připomněli, co podepsal. Zároveň chceme uklidnit pacienty, že jich se to nedotkne, péče bude zajištěna," dodal Engel. O zahájení kampaně rozhodl dnes krizový štáb Zdravotnické trojky (Z3).

Ministr při zveřejnění nabídky v pátek uvedl, že nařídí ředitelům přímo řízených nemocnic, aby od 1. ledna 2012 navýšili průměrnou tarifní mzdu zvláštním příplatkem, další příkaz k navýšení by jim dal k 1. červenci. Ke stejnému postupu vyzve ostatní zřizovatele, především kraje. Očekává, že se připojí také soukromé nemocnice.

Zdravotnickou trojku Z3 ustavily Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Reprezentují 48.000 zaměstnanců více než ve 180 nemocnicích, tedy téměř polovinu personálu českých nemocnic.

Související:

Analytik: Poté, co ukázal Rath v TV, se bojím bez peněz k doktorovi

Obcházet uzavřenou dohodu přes média je neslušné, vzkazuje Voleman

Zdravotnictví se ozdravuje. Chybět bude jen pět miliard

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…