Dluhy za poplatky dosáhly už 15 milionů. Z bezdomovců je vymámit nelze

08.11.2011 21:43

Přes patnáct milionů korun za regulační poplatky dluží pacienti nemocnic jen na severní Moravě. Z toho osmi krajským nemocnicím dluží pacienti k poslednímu září letošního roku 9,13 milionu korun, 2,5 milionu eviduje dluh Fakultní nemocnice v Ostravě a 3,7 milionu korun dluží pacienti nemocnici Městské nemocnici Ostrava. Dluhy se v drtivé většině týkají lůžkové péče. Pro ParlamentníListy.cz to uvedly oslovené nemocnice a kraj. Ty za velký problém označují i ošetření bezdomovců. Za ně dluhy neplatí nikdo. A neexistzpuje ani způsob, jak je vymáhat.

 Dluhy za poplatky dosáhly už 15 milionů. Z bezdomovců je vymámit nelze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Zatímco Fakultní nemocnice Ostrava eviduje čtyři tisíce dlužníků, z nich nejvyšší pohledávka jednoho dlužníka je přes deset tisíc korun, nemocnice patřící Moravskoslezskému kraji mají celkem 29 tisíc dlužníků. Největší dluh jednotlivce v těchto nemocnicích je přes 33 tisíc korun. Městská nemocnice Ostrava přesný počet dlužníků nezveřejnila.

Více o poplatcích ZDE

„V případě faktury pro hospitalizované pacienty je doba splatnosti osm dnů. U uznání dluhu pak patnáct dnů. Nedostojí-li pacient tomuto svému závazku, je zahájeno vymáhaní dlužné částky," sdělil Jiří Maléř z Městské nemocnice Ostrava. Dodal, že v tuto chvíli jsou za nominální hodnotu odprodány dluhy za roky 2008 a 2009 ve výši cca 1,2 mil. Kč. Nyní probíhají jednání o odprodeji pohledávek za rok 2010 v přibližné výši 910 tisíc.

Náklady spojené s vymáháním pohledávek jsou vysoké

„Vzhledem k tomu, že dluhy na regulačních poplatcích vnímáme jako velmi citlivé téma, postupujeme s maximální opatrností a snažíme se opakovaně dlužníky upozorňovat, aby svou pohledávku uhradili. Jsou zasílány výzvy, upomínky a upozornění, že pokud nebude dluh uhrazen, může být vymáhán soudní cestou. Náklady spojené s vymáháním pohledávek jsou ale nemalé. Ne zřídka se stává, že dosahují stejné hodnoty jako samotná dlužná částka," uvedl pro ParlamentníListy.cz Maléř. Na celkové výši pohledávek se podle něj podepisuje zejména velký počet pacientů, kteří jsou každoročně v Městské nemocnici Ostrava ošetřeni, ale také jejich složení, které odpovídá sociálnímu prostředí. Další příčinu vidí v platební schopnosti pacientů a v neposlední řadě v přesné evidenci pohledávek, a to i těch malých ve výši několika desítek korun.

„Nemocnice se snaží dlužníky informovat o povinnosti zaplatit regulační poplatek, pokud nereagují, předáváme záležitost k dořešení smluvní advokátní kanceláři," uvedl pro ParlamentníListy.cz tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný.

Medializace soudního vymáhání problému pomohla

Podle Šárky Vlčkové z Moravskoslezského kraje ve vývoji neplacení regulačních poplatků nedochází k výrazným výkyvům. „Ve většině krajských nemocnic je ale spíše zaznamenáno zlepšení platební morálky pacientů, a to od chvíle, kdy nemocnice dlužné regulační poplatky vymáhá soudní cestou, ale především medializaci problému. Pacienti si začali uvědomovat možné důsledky neplacení poplatků," sdělila Vlčková.

„Snažím se platit, zatím to jakž takž jde. Nedovedu si představit, že bych měla dluh," řekla pro ParlamentníListy.cz jedna z onkologických pacientek z Ostravy. V letošním roce strávila na nemocničním lůžku celkem tři měsíce. Žije však sama z důchodu, a tak přiznává, že po zvýšení regulačních poplatků z 60 na 100 korun denně bude mít velký problém zaplatit byt.

Vymáhání dluhů krajské nemocnice se podle Vlčkové řeší individuálně, nemají stanoven jednotný postup. „Některé nemocnice dluhy vymáhají sami. Rozesílají upomínky, nabízejí možnost dohody o postupném splácení až následně řeší tyto dluhy soudní cestou. Asi polovina nemocnic předává pohledávky starší 6 měsíců k vymáhání firmě. V případě úmrtí pacienta je pohledávka přihlášena do dědického řízení, po jeho ukončení je buď vymáhána po dědicích nebo je na základě oznámení soudu, resp. notáře, odepsána z důvodu nedostatku majetku zemřelého," řekla Vlčková.

Dluhy za bezdomovce? Neřešitelné

Všechny nemocnice přiznávají, že řešení dluhů za bezdomovce je téměř bezvýchodné. „Z evidence dlužníků nelze většinou zjistit status „bezdomovec". Většina uvádí své původní bydliště nebo je přihlášena k trvalému pobytu na městském úřadě. Zasílané upomínky se vracejí zpět s poznámkou adresát neznámý. Úspěšnost vymáhání v tomto případě je skoro nulová, nemocnice tuto pohledávku dávají k projednání s návrhem na odepsání pohledávky do nákladů organizace," sdělila Vlčková.

Tato slova potvrzuje i Tomáš Oborný z fakultní nemocnice Ostrava: „Dluhy za bezdomovce jsou prakticky neřešitelné, tyto pohledávky jsou po vyčerpání veškerých možností k vymáhání, odepsány," uvedl pro redakci.

Více čtěte:

Foto: Hans Štembera 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…