Zoufalá karlovarská koalice. V oslabení hledá partnera - marně

08.11.2011 13:16

Ve velkých problémech se ocitla koalice K20 vládnoucí na karlovarském magistrátu, sdružující KOA, Alternativu, TOP 09 a hnutí O co jim jde? poté, co v červnu odvolali vzpurného náměstka Jiřího Kotka (Alternativa). Ten se nyní při hlasování staví proti svým bývalým koaličním partnerům, stal se pověstným jazýčkem na miskách vah a koalici chybí jeho hlas k tomu, aby cokoliv odhlasovala. Vážná situace vyvolala na magistrátu jednání o novém seskupení, které by mělo ovládnout magistrát.

Zoufalá karlovarská koalice. V oslabení hledá partnera - marně
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Primátor Petr Kulhánek (KOA) už absolvoval první kolo jednání s dosud opozičními stranami KSČM, ODS a ČSSD, mezi kterými se snaží najít potenciálního spojence pro křehkou koalici K20, která ztratila v osmatřicetičlenném zastupitelstvu potřebných 20 hlasů.

Revoluční komunista

Vyjednavač KSČM Josef Murčo přišel na jednání se zajímavým návrhem, podle kterého by se na vedení města měly podílet všechny strany, které uspěly ve volbách. Navrhl, aby městská rada měla 11 členů a jeden z jejích členů by měl být z KSČM, která může spolupracovat s kýmkoliv.

Více o Karlových Varech ZDE

Podobný názor na situaci mají i vyjednavači z ČSSD, kteří by ovšem na rozdíl od komunistů usilovali o získání křesla jednoho náměstka primátora. Rovněž i jim by se líbilo větší zastoupení politických stran ve vedení města.

Konkrétní plány nejsou. ODS chce novou koalici

Žádné konkrétní návrhy zatím nevzešly z jednání primátora s vyjednavačem z ODS. Občanským demokratům by se nejvíce zamlouvalo vytvoření nové městské koalice, nikoliv pouze vylepšení stávající koalice K20.

První kolo jednání se zástupci opozice zatím nechce primátor Petr Kulhánek komentovat s tím, že závěry je nyní třeba vyhodnotit a připravit se na dalším postupu. V současné době tvoří osmatřicetičlenné zastupitelstvo karlovarského magistrátu osm zástupců KOA, po sedmi mandátech mají ČSSD i ODS, Alternativa obsadila pět křesel, TOP 09 čtyři i KSČM má čtyři mandáty a hnutí O co jim jde?! má tři zastupitele.

Související:

Od Karlových Varů chci miliardy, říká Fagan

Advokátu Faganovi dochází trpělivost. Vary dostaly ultimátum

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…