Keller: Zvýšení DPH na reformu penzí nebude. Padne na látání rozpočtu

08.11.2011 14:46

Není to tak dávno, co koaliční vláda prosazovala zvýšení DPH s odůvodněním, že bude kompenzovat dopady transformace penzijní reformy. Sociolog Jan Keller to v komentáři pro deník Právo připomíná s tím, že nyní hovoří premiér Petr Nečas už o tom, že bez vyššího DPH by výpadky státního rozpočtu byly katastrofální.

Keller: Zvýšení DPH na reformu penzí nebude. Padne na látání rozpočtu
Foto: Archiv
Popisek: Jan Keller

Koaliční strany chlácholily veřejnost při prosazování zvýšení DPH na potraviny, léky, veřejnou dopravu a další zboží a služby základního významu tím, že cílem tohoto opatření je jedině kompenzovat dopady transformace penzijního systému. „Uplynula krátká doba a každý může vidět, že se záchranou penzí nemají manévry Nečasovy vlády vůbec nic společného," píše sociolog Jan Keller v komentáři pro deník Právo.

Snadno doložitelné to je nejnovějšími informacemi, že bude penzijní reforma možná odložena a rozjede se až v roce 2014. Přitom se čím dál častěji hovoří o zvýšení DPH na nejméně 19 procent. „Petr Nečas je totiž překvapen prohlubováním hospodářské krize. A pokud bychom DPH dále nezvyšovali, výpadky státního rozpočtu by byly katastrofální. Tento vývoj je překvapením skutečně jen pro Petra Nečase," poznamenává Keller.

Vláda nedokáže vybírat ani rovnou daň

Vždyť hned od začátku tvrdili kritici jeho penzijní reformy, že DPH se na 17,5 procentu nezastaví. „Bude se zvedat stále výše, aby se látaly díry v rozpočtu vlády, která nedokáže vybírat ani rovnou daň, jež zemi naordinovali Topolánek s Čunkem a Bursíkem," poukazuje sociolog na to, že se vývoj ubírá přesně tím směrem, který kritici Nečasových reforem prorokovali.

„Budeme platit při každém nákupu stále více, aniž by vybrané peníze šly na záchranu základního pilíře penzijního systému. Do něj navrtá tato vláda právě takové díry, jaké krize navrtává do rozpočtu," podotýká Keller, že to premiér Nečas ještě neví, ale další vývoj ekonomiky ho zase krutě zaskočí.

Spořivý Vondra dodá vážnost Nečasovu apelu na zodpovědnost

„Je jen otázkou času, kdy nám s výrazem nic netušícího dobrosrdečného člověka prozradí, že platit DPH ve výši pouhých dvaceti procent by bylo nezodpovědné a zavedlo by nás na řeckou cestu. Vážnost jeho státnickým slovům dodá usmívající se spořivý Alexandr Vondra," sarkasticky uzavírá svůj komentář Keller.

K věci:

Socialisté jednotně:  Až budeme u moci, Nečasovy "nehumánní" reformy zrušíme

Schváleno jako po másle. Po týdnu obstrukcí vláda zvítězila 

Odpovědnost není okrádání. To by si měla ČSSD uvědomit 

Foto: Hans Štembera

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…