Vojenský újezd Březina se bude zmenšovat, pozemky vrátí restituentům

08.11.2011 20:11

Armáda sníží velikost vojenského újezdu Březina na Vyškovsku o pět procent, zejména ve východní části výcvikového prostoru. Po setkání s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) to v úterý novinářům oznámil ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Zmenšením újezdu se podle něj vyřeší mimo jiné restituční nároky, které jsou na území, jehož se bude armáda zbavovat, kladeny. Hašek podotkl, že změna přinese výhody obci Podivice, která je doposud zcela obklopena vojenským újezdem a nemůže tak například využívat evropské fondy.

Vojenský újezd Březina se bude zmenšovat, pozemky vrátí restituentům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Vondra návštěvou Březiny ukončil prohlídku všech vojenských výcvikových újezdů. Jedním z ministrových hlavních úkolů ve funkci je jejich zmenšení, což má armádě mimo jiné ušetřit peníze v napjatém rozpočtu. "Předpokládám, že nyní už nebude nic bránit tomu, abych do konce roku předložil materiál vládě k rozhodnutí," řekl na tiskové konferenci Vondra.

Kabinet premiéra Petra Nečase o osudu jednotlivých újezdů definitivně rozhodne. "Následovat bude zhruba dvouletý legislativní proces, protože to jsou změny, které se musí promítnout do zákonů," vysvětlil Vondra. Újezdy by měly nové hranice získat nejpozději v roce 2015. Ministr ale uvedl, že jeho cílem je dokončit legislativní proces již o rok dříve.

"Tato operace umožní, aby se obec, která je dneska zcela uvnitř výcvikového prostoru, dostala na jeho hranice. Mohla by se pak více zapojit do aktivit, jako jsou mikroregiony, místní akční skupiny a otevřela by se jí příležitost z hlediska zisku evropských peněz," upřesnil Hašek.

Vojáci se stěhovat nebudou, pomáhají ekonomice kraje

Ministr obrany dnes jihomoravského hejtmana ujistil, že armáda nehodlá újezd opouštět. "Z vojenského hlediska zůstává prostor Březina perspektivním," řekl první zástupce náčelníka generálního štábu generál Miroslav Žižka. Ve výcvikovém prostoru bude armáda nadále cvičit nové rekruty i stávající vojáky. "V příštím roce zde bude probíhat i závěrečná příprava vojáků před odjezdem do misí v zahraničí," doplnil Žižka.

Armáda prostor využívá zhruba v 90 procentech pracovních dní. Zbylých deset procent by Hašek rád využil pro společná cvičení složek integrovaného záchranného systému, tedy i policie nebo hasičů. "Jako hejtman velmi vítám ujištění, že armáda a tento prostor k sobě patří a bude patřit i nadále. Mimo jiné to má pozitivní efekt pro regionální ekonomiku a zaměstnanost v kraji," dodal hejtman Hašek.

Armáda má momentálně k dispozici pět výcvikových prostorů. Kromě Březiny to je újezd v Brdech na Příbramsku, Hradiště na Karlovarsku, Libavá na Olomoucku a Boletice na Šumavě. Prostor v Brdech hodlá Vondra úplně zrušit. U ostatních čtyř zmenší jejich rozlohu. Ministr již dříve připomněl, že vojenské újezdy nyní zabírají 1,7 procenta plochy Česka. Redukce prostorů také představuje úsporu nákladů v desítkách milionů korun.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…