Lékaři u Hegera neuspěli, slíbené platy přijdou v lepších časech

09.11.2011 10:00

Lékařské odbory chtěli po ministrovi Hegerovi, aby splnil svůj závazek a navýšil doktorům platy o deset procent. Není na to ekonomická situace, bránil se Heger. Až bude, dostanete lepší platy. To se lékařům nelíbí a jejich odbory budou stupňovat kampaň, aby dotlačili ministra k dodržení slibu.

Lékaři u Hegera neuspěli, slíbené platy přijdou v lepších časech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Na společném postupu se dohodli předáci tří odborových organizací, které tvoří Zdravotnickou trojku Z3. Jsou to Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. Zastupují 48 tisíc odborářů. O připojení k nim bude v pátek jednat Česká asociace sester.

Lékařským odborářům vadí, že navzdory ministrovu slibu lékařům nedojde k dohodnutém zvyšování jejich platů. Heger totiž lékařům pod tlakem iniciativy Děkujeme, odcházíme slíbil navýšení mezd o 10 procent, od ledna ale dostanou doktoři přidáno pouze 6,25 procenta. Slíbených deset procent dostanou v druhé polovině roku 2012, kdy bude příznivější ekonomická situace.

A tak Heger dostane od odborářů dárek, jak avizovali dříve. Drobnými prezenty ministrovi chtějí připomínat, co jim v memorandu slíbil. Pro začátek odboráři pošlou Leoši Heger sadu na čištění brýlí.

Ministr je zřejmě připraven přijímat i další dárky. Řek, že své stanovisko je připraven udržet. Trvá na tom, že memorandum neukládá zvyšovat mzdy hned od počátku roku. V textu se uvádí, že se průměrný plat zvedne o deset procent v roce 2012, když poroste efektivita zdravotnického systému.

Heger připomněl, že letos se průměrný příjem doktorů zvýšil o dvacet procent. Rostl tak zhruba z padesáti na šedesát tisíc korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…