Věznicím chybí peníze, Pospíšil bude žádat vládu o 75 milionů

09.11.2011 15:50

Věznicím budou koncem roku chybět peníze na stravu, vodu, paliva a energie. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) proto dnes požádá vládu o souhlas s přesunem 75 milionů korun uvnitř rozpočtu ministerstva na Vězeňskou službu. Podle ministerstva jsou věznice přeplněné a v případě výpadku ve financování provozu mohou hrozit "fatální následky" v podobě hromadných protestů vězňů. Uvádí to v materiálu, který předloží vládním kolegům a který má ČTK k dispozici.

Věznicím chybí peníze, Pospíšil bude žádat vládu o 75 milionů

Ministerstvo spravedlnosti na kritický stav vězeňství upozorňovalo už na jaře, požadovalo navýšení rozpočtu o 350 milionů, v létě dosáhlo navýšení kapitoly vězeňství o 145 milionů korun, a to pouze přesunem peněz ve vlastním rozpočtu. "Tím se sice vyřešilo zajištění okamžitých nejzákladnějších potřeb jednotlivých věznic, leč pouze ve třetím čtvrtletí, takže současný vývoj jednoznačně potvrzuje, že vznesené požadavky byly oprávněné," uvádí materiál. K tomu podle ministerstva oproti jaru přibylo za mřížemi zhruba 400 vězňů.

Průměrný denní počet vězňů oproti dubnu vzrostl z 22.500 na 22.898 osob. K 26.říjnu bylo v Česku 23.175 vězněných. Nejvýrazněji se nedostatek peněz ve vězeňství projevuje podle zprávy v nákupu potravin, vody, paliv a energií, ale chybějí peníze například i na odvoz odpadů, IT služby, telekomunikační a radiokomunikační služby, opravu a údržbu nemovitostí.

Vězeňské vzpoury jsou na spadnutí

"Je nepochybné, že při přeplněnosti některých věznic o téměř 30 procent si nelze dovolit výpadek důležitého provozního celku, například na úseku stravování, bezpečnostních systémů či energetiky. To by mohlo mít fatální následky v podobě hromadného vystoupení vězněných osob," uvádí materiál.

K jedné vzpouře už málem došlo. „Zaměstnanci Vězeňské služby odhalili v zámečnických a kovoobráběcích dílnách na Pankráci zbraně, které si vězni sami připravili. Šlo o zbraně sečné a bodné, nikoli střelné. Některé z nich mohly být velice účinné. Ale vězňům, jak jsme byli informováni, se je nepodařilo pronést do ubytovacích prostor, takže vzpoura byla zažehnána v samém začátku," uvedla v rozhovoru pro Haló noviny členka sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Zuzka Bebarová- Rujbrová (KSČM).

Evropská vězeňská pravidla se porušují

Materiál také připomíná nedávnou kritiku Evropského výboru pro zabránění mučení a jinému nelidskému a ponižujícímu zacházení nebo trestání. V Česku nejsou podle ní dodržována Evropská vězeňská pravidla a doporučení, která se stát zavázal plnit.

Dosud ministerstvo řešilo situaci také přesunem 107 milionů mezi justiční a vězeňskou částí resortu. Další převody v tomto rámci ale už nemohou dosáhnout víc než jednotek milionů korun, uvádí materiál.

Čtěte více:

Drogy z vězení? Bez problémů až do domu, zjistil Kroupa

Vláda rozhodne, zda se půjde do vězení za opakování přestupků

Senát schválil až tři roky vězení za kupčení s hlasy voličů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…