Bakalovu cenu dostal bývalý poslanec Kužílek. Byl u toho i Havel

09.11.2011 16:56

Prvním laureátem ceny Bílá lilie, za kterou stojí stejnojmenná obecně prospěšná společnost podnikatele Zdeňka Bakaly, se stal bývalý poslanec Oldřich Kužílek. Jen o jeden bod za ním skončila místostarostka Černošic Daniela Göttelová, i ona si odnesla cenu. Cílem nové organizace je větší transparentnost veřejné správy a boj proti korupci. Ocenění v podobě skleněné vázy s českým křišťálem ve tvaru lilie a také šek na 200.000 korun dnes převzal Kužílek z rukou patrona ocenění - exprezidenta Václava Havla.

Bakalovu cenu dostal bývalý poslanec Kužílek. Byl u toho i Havel

Václav Havel si při předávání cen zavtipkoval, když na jedné straně poděkoval lidem, kteří cenu vymysleli, na druhou stranu je však pokáral, že nepoužívají české výrazy. Místo transparentní by se podle něj hodilo průhledné, místo korupce úplatkářství. Pořadatelé mu poděkovali za radu do budoucnosti. Podle miliardáře Zdeňka Bakaly je třeba ocenit statečné lidi, kteří proti korupci vystupují přímo v terénu.

OBRAZEM Havel a mikrofony

Česko může ustát krize, ale kazí mu to korupce

Podnikatel konstatoval, že Česko má sílu přežít krize, které přicházejí, tuto schopnost ale podrývá korupce na všech úrovních. Je podle něj třeba "bojovat proti hydře, která rozebírá Českou republiku nám pod rukama".

Porota, ve které zasedla například bývalá ředitelka české pobočky Transparency International Adriana Krnáčová, vybírala mezi 15 novináři, aktivisty, akademiky a politiky.

Kužílek, který se angažuje ve sdružení Otevřená společnost každoročně vyhlašující žebříček nejhorších pochybení úřadů při poskytování informací, si podle poroty ocenění zasloužil za dlouhodobou péči o otevřenost státní správy. Jeho podporu ocenila i další oceněná - černošická místostarostka Göttelová. Ještě jako aktivistce ji Kužílek radil, jak má postupovat, když ji radnice nechce vydat požadované dokumenty. Řekl jí tehdy, aby na radnici zůstala, potom ji vyvedla policie.

Odměnou je pro mě, že mi Havel potřásl rukou

"Teď jsem nervóznější než tehdy," uvedla s tím, že velkým oceněním pro ni je už fakt, že jí Havel potřásl rukou. Vedle toho si z kavárny pražské kavárny Louvre odnesla knihu Josefa Váchala "Šumava umírající i romantická" v hodnotě 40.000 korun.

Göttelová byla loni před volbami vyškrtnuta z kandidátky strany Věci veřejné za to, že nepodepsala smlouvu o stranické poslušnosti. Vadila jí formulace, že "když vedení VV rozhodne, jak mají poslanci hlasovat, budou tím poslanci vázáni". Ve své obci prosazuje principy boje proti korupci, Černošice jsou například jednou ze sedmi obcí, které si sdružením Oživení nechaly provést protikorupční audit.

Bakalovo impérium

Bakala patří k nejznámějším českým podnikatelům. Vybudoval impérium v hodnotě miliard dolarů - působí v hornictví, energetice či médiích. Bakala má v oboru pověst korektního profesionála, ale ani jemu se nevyhnuly diskuse o střetu zájmů, například když působil v představenstvu Českého Telecomu.

Bakala financuje i přestavbu budoucího sídla Knihovny Václava Havla. Ocenění uděluje v rámci konference o "dobré veřejné správě", která se má v Praze opakovat každý rok v listopadu.

Čtěte více:

Havlovi koupil knihovnu Bakala. Klausovi ji možná koupí Kellnerv

Státní správa zřejmě nechápe slovo transparentnost

Jankovský: Posilujeme transparentnost nakládání s veřejnými financemi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…