Onderka volá Prahu: Pomozte, policie nesmí být rozprášena

10.11.2011 10:19

Brno i policie bije na poplach. „Zachraňte policejní školu! Nerušte instituci, která pomáhá dodat našemu městu klid!" To je vzkaz brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD) do Prahy. Poradní komise ministra vnitra totiž při hledání systémových úspor v Policii ČR předložila v polovině října ministru vnitra ČR Janu Kubicemu závěrečnou zprávu o své činnosti společně s návrhy na systémové změny a vyčíslení úspor v následujícím období.

Onderka volá Prahu: Pomozte, policie nesmí být rozprášena
Foto: Archiv
Popisek: Primátor Brna Roman Onderka při projevu v Moravské národní galerii

A komise hledala možné úspory jak v systemizaci pracovních míst územních odborů, městských, obvodních a krajských ředitelství, tak např. v celorepublikových útvarech včetně cizinecké policie a letecké služby či policejního prezidia. Samostatnou oblastí byla také ekonomika a policejní školství. A v tom je pro Brno hrozba.

Unie policistů a hasičů plánuje protest kvůli propouštění

Policejní školství, jak se konstatuje ve zprávě, v současné době tvoří 6 vyšších policejních škol a policejní akademie. Dále pak je součástí každého krajského ředitelství školní policejní středisko. Kvůli razantní redukci stavu a následným úsporám zpráva navrhuje ponechat pro Čechy policejní školu v Praze-Hrdlořezech, pro Moravu v Holešově a pro speciální útvary školu v Praze-Ruzyni. Ostatní školy, včetně Vyšší policejní školy v Brně, navrhuje komise ministra vnitra ČR zrušit.

Vnitro, probuď se

„Jednoznačně nesouhlasím s návrhem poradní komise ministra vnitra na zrušení brněnské policejní školy. Vzhledem k počtu obyvatel města Brna, velikosti této aglomerace a ke složitosti dopravně-bezpečnostní situace by případné zrušení školy mohlo vést ke zhoršení stávajících bezpečnostních standardů ve městě," uvedl v reakci na závěry komise primátor města Brna a vrchní velitel Městské policie Brno Roman Onderka.

Vyšší policejní škola v Brna oslavila v nedávné době 36. výročí svého založení. Za dobu své existence zde připravila na náročnou desetitisíce policistů. Z celé republiky. Školní komplex, včetně specializovaných učeben, tělocvičen, jídelen či střelnice, si vyžádal obrovské investice. V tomto zařízení v současnosti pracuje také školicí středisko PČR, které průběžně zdokonaluje všechny sloužící policisty v praktické činnosti pro přímý výkon služby.

Kdo pomůže, když vás přepadnou? Víme, kolik policistů čeká vyhazov

Statutární město Brno podepsalo s Vyšší policejní školou MV ČR v Brně dne v květnu smlouvu o spolupráci. Ta se týká dalšího vzdělávání strážníků Městské policie Brno, zejména v rámci dopravy (např. praktické řízení křižovatek a řízení provozu ve složitých podmínkách města Brna) a dále ve specializačních kurzech s praktickým nácvikem v oblasti přímého výkonu služby.

„Někdy mám pocit, že se v poslední době dělá všechno proto, aby byla policie prostě a jednoduše rozprášena. Zůstanou jen pohotovostní oddíly, které by měly zakročovat proti případným demonstracím či nepokojům. Na to, abychom honili zloděje, lumpy a násilníky nebo opilé řidiče už peníze nejsou. A asi to ani nikoho netrápí. Kdo má dostatek peněz, zaplatí si osobní ochranu nebo hlídací agenturu, kdo je nemá, není zřejmě tak důležitý" řekla Parlamentním listům policistka, která slouží přes dvacet let. Bez výcviku podle ní - který se zrušením škol a akademií značně ochudí, budou strážci zákona - pokud ještě nějací v ulicích zůstanou- darebákům jen pro smích.

Více čtěte:

Bulvár vyděsil národ: Policie nemá peníze, bude vládnout podsvětí

Foto: archiv redakce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …