Nový "občan" opomíjí registrované partnerství, vyčetl Dientsbier Pospíšilovi

09.11.2011 22:51

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) obhajoval v Událostech, komentářích nový občanský zákoník. Senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) příliš výtek, kromě formálních, neměl. Vyzdvihl hlavně fakt, že registrované partnerství zůstalo ve speciálním zákoně.

Nový "občan" opomíjí registrované partnerství, vyčetl Dientsbier Pospíšilovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor za ČSSD Jiří Dienstbier

Podle Jiřího Dienstbiera rozhodně u novely nejde o rozchod s komunistickým právem. „Autoři se snažili o diskontinuitu se současným právem za každou cenu. Způsobí nejistotu v právních vztazích,“ říká. Přesto v debatě také uznal, že s některými částmi zákoníku souhlasí.

Nemáte argumenty, zlobil se Pospíšil 

Podle ministra Jiřího Pospíšila to nebyly žádné změny jen pro změny, zákoník se připravoval jedenáct let. „Když probíhala jednání, kterých se zúčastnil i pan senátor Dienstbier, tak žádné konkrétní návrhy nepadaly,“ bránil se ministr.

K tématu:
Pospíšilovi schválili nový občanský zákoník. Připravoval se 11 let

Podle Dienstbiera nebylo zakomponováno do zákona registrované partnerství proto, že se Pospíšil bál konzervativní části ODS, která by občanský zákoník nepodpořila. To ministr uznal. „My jsme se rozhodli, že bude registrované partnerství ve speciálním zákoně. ČSSD se snažila vyvolat hysterii, že snad koalice chce toho partnerství zrušit,“ uvedl Pospíšil s tím, že to je jediný argument opozice.

„Ta debata není o kvalitě zákoníku, ale pouze formální,“ uvedl Pospíšil. Ministr připomněl, že ho někteří opoziční poslanci pochválili za to, že novelu projednávali také s nimi. Mnoho z nich také pro nový občanský zákoník hlasovalo. V ČT dodal, že on osobně manželku nemá, tak jako jeho kolega z ČSSD.

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…