Gajdáček: Objem peněz pro nemocnice a lékaře bude na úrovni roku 2010

10.11.2011 9:02

Ministr zdravotnictví Leoš Heger by měl dnes oznámit návrh nové úhradové vyhlášky. Nemocnice a lékaři tak budou vědět, kolik peněz dostanou příští rok od pojišťoven. Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka ale objem peněz bude určitě na úrovni roku 2010.

Gajdáček: Objem peněz pro nemocnice a lékaře bude na úrovni roku 2010
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na průčelí nemocnice v Kyjově, která se zmítá v problémech

Nemocnice a lékaři by od zdravotních pojišťoven neměli dostat příští rok méně. Uvádí to Český rozhlas s tím, že ale je jasné, že Heger přidá nemocnicím na platy lékařů a sester a na růst daně z přidané hodnoty.

„Ministr také pošle návrh úhradové vyhlášky zdravotníkům a ti můžou říct, kolik by od pojišťoven chtěli. Definitivní čísla to ovšem ještě nebudou, spíše půjde jen o mantinely pro další jednání," uvedl rozhlas.

„Předpokládáme, že objem peněz bude na úrovni roku 2010. Bavíme se o celkovém objemu peněz, neřešíme, jestli je nemocnice využije na růst platů nebo na něco jiného. To je vnitřní záležitostí každé nemocnice," řekl Radiožurnálu prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Centra pro léčbu rakoviny a kardiocentra dostanou víc

Rozhlas ale připomíná, že úhradová vyhláška musí být hotová do konce roku. Domluvené ale prý zatím je, že centra pro léčbu rakoviny, léčbu roztroušené sklerózy nebo kardiocentra dostanou o pět procent víc.

Jenže problém je v tom, že rozhodovat bude muset nyní o všem ministerstvo. Lékaři a nemocnice s totiž pojišťovnami v dohodovacím řízení nedomluvili.

Vyhláška ale podle Gajdáčka dává možnost platit po dohodě s nemocnicemi i jinak.

„V současné době jsou platby do nemocnic zálohové, každá nemocnice po uzavření účetního období teprve dojednává se zdravotní pojišťovnou dorovnání. To znamená, že se spočítá počet výkonů, které byly za ten rok provedeny a buď je tam doplatek z pojišťovny, nebo naopak srážka. O tom se jedná zhruba v polovině následujícího roku," dodal Gajdáček.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

13:45 Průlom: Tři roky covid-buzerace. Němci se ptají a chtějí trestat

Dvacet devět procent Němců si myslí, že politici by měli být potrestáni za to, co prováděli za covid…