Zhroucená troska, půjde sedět na deset let. Kocourek dostává výprask

10.11.2011 10:16

Odstupujícího ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka den po nepovedené tiskovce a večerní ohlášené rezignaci z vládního postu média doslova cupují. Podle jedněch se ztrapnil a udal, jiný ho vidí jako zhroucenou trosku, další mu předhazují hrozbu desetiletého trestu za podvod. Mediální odborník Jiří Mikeš žasne, jak nepřipraveně a s výrazem štvaného zvířete vysoce postavený politik působil, když předstoupil před novináře.

Zhroucená troska, půjde sedět na deset let. Kocourek dostává výprask
Foto: Repro ČT
Popisek: Exministr Martin Kocourek na tiskové konferenci

Necelý týden po zveřejnění podivných transakcí na účtu matky ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka se další člen Nečasovy vlády rozhodl odstoupit. Předcházela tomu prapodivná tisková konference, na níž se Kocourek snažil vysvětlit přesun šestnácti milionů korun jako snahu odklonit rodinné prostředky od rozvodového řízení.

Pár hodin poté se během rozhovoru s premiérem Petrem Nečasem rozhodl na funkci ministra rezignovat. Ještě více než jeho konec ve vládě, zaujalo čtvrteční deníky nepovedené vystoupení, během něhož se snažil celou kauzu vysvětlit. „Tou tiskovkou, při níž se potil, byl nejistý a odpovídal s výrazem štvaného zvířete, se stal pro média lákavým soustem," konstatuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš.

SLEDUJEME témata Kocourek a zbohatnutí Kocourkovy matky

Fantastická sebejistota proměněná ve zhroucenou trosku

„Ale stejně je fascinující sledovat tu proměnu fantastické sebejistoty, s níž proženete kvůli rozvodovým tahanicím peníze přes Nové Mexiko, ve zhroucenou trosku, která není schopná dát dohromady jedinou kloudnou větu," zaznívá například z 99 slovech Jindřicha Šídla v Hospodářských novinách.

Sledujeme téma Zbohatnutí Kocourkovy matky

„Ztrapnil se. Udal se. Skončil", tak ministrovo vystupování hodnotí titulek Lidových novin. Také deník Právo zdůrazňuje, že se Kocourek ztrapnil a doprovází to podtitulkem „Z korupce se pokusil vymluvit podvodem na exmanželku". Navíc cituje vyjádření advokátky Kláry Samkové, že za podvod by ministrovi hrozilo až deset let vězení.

Přiznat se k okradení exmanželky určitě nepomohlo

„Takovou příležitost si pochopitelně noviny nemohly nechat ujít. Šlo o velkou rybu, lítala tam mnohamilionová částka, takže reakce médií byla očekávaná. Ty titulky vyplývají z toho, že noviny jsou ve snaze přitáhnout čtenáře až hysterické a sklouzávající k bulvárnosti," poznamenává bývalý ředitel Asociace reklamních agentur Mikeš.

Pozastavuje se však nad ministrovým počínáním, protože měl šest dnů na to, aby si připravil nějakou reakci a vyšlo z toho nepřesvědčivé a dost zpackané vystoupení před novináři. „Navíc se bránil hodně divně a přiznáním, že de facto okradl svou bývalou manželku si příliš nepomohl," upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš.

Buď si ministr poradit nedal, nebo to nikdo neuměl

Mediální odborník je přesvědčen, že Kocourkovi tiskovka uškodila a než takto vystoupit, mohl raději vydat tiskové prohlášení. Proč to takhle dopadlo, když si mohl ministr vysvětlení několik dnů promýšlet, může mít dvě příčiny. „Buď si byl tak jist, že od nikoho radit nepotřebuje a že to zvládne sám, nebo neměl ve svém okolí nikoho, kdo by mu byl schopen poradit, jak za této situace postupovat," nabízí Mikeš možné vysvětlení, proč Martin Kocourek ve svém posledním vystoupení na veřejnosti v roli ministra tak ukrutně selhal.

K věci:

Kocourek to složil. Padají jak mouchy, glosuje šéf socialistů 

Kocourek poletí z vlády a vše bude zapomenuto. Bublanův odhad 

Politici ODS doufají, že Kocourek nejasné miliony Nečasovi vysvětlí 

Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…