Obce přijdou o 3 miliardy kvůli změně v rozdělení odvodů z hazardu

10.11.2011 12:18

Změna v rozdělení odvodů z loterií a sázek mezi obce, stát a sázkové společnosti, kterou ve středu schválili poslanci, bude pro obce oproti původnímu vládnímu návrhu znamenat propad příjmů ve výši tří miliard korun. Na konferenci Dopady reforem na hospodaření obcí a měst to dnes prohlásil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). O další příjmy obce a města příští rok připraví zhoršení hospodářské situace.

Obce přijdou o 3 miliardy kvůli změně v rozdělení odvodů z hazardu

Vláda v rámci reformy navrhla sjednocení sazby odvodů u hazardu na jednotnou minimální hranici 20 procent s platností od nového roku. Stát a obce si měly odvody rozdělit v poměru 90:10. Úterní koaliční dohoda poměr měnila na 70:30, nakonec se ale po středečnímu hlasování ve sněmovně mají odvody dělit na třetiny mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely.

Podle původního vládního návrhu měly obce na výnosech z hazardu získat 5,9 miliardy korun a stát 2,3 miliardy korun. Na základě návrhu schváleného ve středu poslanci obce dostanou 2,9 miliardy korun, stát 2,6 miliardy Kč a sázkové společnosti budou na dobročinné účely rozdělovat 2,7 miliardy korun.

Vláda si myje ruce

"To nebyla vůle ministerstva financí, vlády České republiky, ale konkrétních poslanců, konkrétních politických stran - ODS, ČSSD, Věcí veřejných a KSČM," řekl dnes Kalousek.

Kalousek také zástupcům měst a obcí řekl, že o další peníze v příštím roce přijdou kvůli zpomalení ekonomiky. Podle říjnové prognózy ministerstva financí by měla česká ekonomika v příštím roce růst pouze o jedno procento, předchozí předpověď, na základě které byl i navržen státní rozpočet na příští rok, přitom předpokládala růst o o 2,5 procenta. Při jednoprocentním růstu se přitom podle ministra příjmy rozpočtu propadnou o 15 až 17 miliard korun. "Pro vás to znamená, že musíte počítat s propadem příjmů ve výši tří miliard korun," řekl Kalousek zástupcům měst a obcí.

Kolaps nebo jednoprocentní růst

Kalousek zopakoval, že MF si nechává zpracovat tři varianty vývoje ekonomiky, z nichž jedna počítá s jednoprocentním růstem a jedna s finančním kolapsem v eurozóně. "Kdybych si byl jist, že ta říjnová prognóza je definitivní, ještě teď by stálo za to ten rozpočet přepracovat," řekl Kalousek. Tuto jistotu však nemá, řekl a zopakoval, že Česká republika bude pravděpodobně konfrontována s mnohem horším výhledem.

Šetřit podle Kalouska musí všichni. "Kde se šetřit dá, jsou objemy platů ve státní správě," řekl. Již loni zde přitom objem platů klesl o 2,5 procenta, v prvním pololetí letošního roku pak o 5,3 procenta.

Čtěte více:

John (VV): Hazard musí platit státu víc. A bez výjimek

Hazard z minula ohrožuje Kalouska. A ten budoucí zase vládu

Novotný (VV): Hazard nesmí být zvýhodňován

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…