Ondráčka: Kauza Kocourek nenasvědčuje odklánění peněz před rozvodem

10.11.2011 17:39

Martin Kocourek, který se včera s premiérem Petrem Nečasem dohodl k podání demise, svou kauzu vysvětluje slovy, že chtěl „odklonit" rodinné peníze od záležitostí spojených s rozvodem. To ale nepovažuje za šťastné vyjádření David Ondráčka z Transparency International.

Ondráčka: Kauza Kocourek nenasvědčuje odklánění peněz před rozvodem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Kocourek

Předseda vlády Petr Nečas považuje Kocourkovy kroky v roce 2008 kolem rozvodu za nešťastné, ale za korupčníka ho nepovažuje. 

„Pan ministr si podepsal svůj ortel už tím, že asi pět dní žádné věrohodné vysvětlení neposkytl, a to, co předvedl včera, se myslím zapíše do politické mytologie jako pohádka o tom, jak Kocourek vysvětloval zbohatnutí své maminky. Nedalo se tomu věřit a myslím si, že ta míra trapnosti bude ještě dlouho vzpomínána," řekl v této souvislosti Rádiu Česko David Ondráčka z Transparency International. 

Podle něj je ale dobře, že Kocourek z vlády odchází.

SLEDUJEME témata Kocourek a zbohatnutí Kocourkovy matky

„Ale měly by pokračovat minimálně ještě dvě věci, a to policejní vyšetřování toho, odkud ty peníze přišly a proč probíhaly takovýmto způsobem přes Key Investments a zároveň přes firmu v daňovém ráji, protože to rozhodně nenasvědčuje jakémusi odkloňování peněz v rozvodovém řízení," zmínil dále Ondráčka.

Související:

Key Investments je ale podle jeho připomenutí známá tím, že tady existuje spojitost se zbohatnutím bývalého premiéra Stanislava Grosse, s pražskou Slavií nebo s úložkami peněz několika pražských městských částí. 

Pečínka: Kocourek chodil na různá zasedání pordoušen

Pro Český rozhlas se vyjádřil i komentátor Reflexu Bohumil Pečínka. Podle něj prý není jisté, jak na demisi Kocourka zareaguje veřejnost.

„Premiér Nečas ohlásil před několika měsíci, že chce přistoupit k rekonstrukci vlády. K ní mělo dojít v dalších čtrnácti dnech a pan Kocourek byl na tom seznamu hodně vysoko. Nikoliv kvůli tomuto skandálu, ale kvůli tomu, že tu funkci nevykonával příliš dobře, téměř si ho nikdo nepamatoval, nevystupoval aktivně, nepřicházel s žádnými návrhy a navíc tam došlo u něho k něčemu, co by se dalo nazvat malým rozpadem osobnosti. On často chodil, a mimochodem i včera, když jsme viděli tu tiskovku, tak to bylo evidentní, na různá zasedání pordoušen a podobně. A to vedlo k tomu, že měl být vyměněn," řekl Pečínka. 

Související:

Pečínka dále uvedl, že ve vládě mělo dojít ke složitější rošádě, možná měla být prohozena nějaká ministerstva a Kocourkův případ to urychlil. 

„Tato věc vyšla na povrch proto, že došlo k vyšetřování Key Investmentu. Key Investment byl vyšetřován z toho důvodu, že v poslední fázi byl jeho majitelem pan Sisák, který - jak si důvodně policie myslela - tento fond vytunelovával. A během toho šetření se tam objevila tato transakce, takže policie to zřejmě poskytla médiím. Vlastně je to nepřímý vedlejší efekt jiného vyšetřování," uzavřel komentátor Pečínka.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…