Jezuité evropských řádů v Praze: Známe Klause. A víme, že Češi nevěří

12.11.2011 19:31

REPORTÁŽ Jezuité ze zahraničí toho o Česku příliš nevědí. Znají pivo, Sametovou revoluci a výjimečně i nejznámějšího "euroskeptika" Václava Klause. Právě zástupci Tovaryšstva Ježíšova přitom v uplynulém týdnu po oficiálních místech svého plánu nečekaně dorazili do někdejší jezuitské koleje, Klementina. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Jezuité evropských řádů v Praze: Známe Klause. A víme, že Češi nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Pražské Klementinum v uplynulém týdnu přivítalo nečekanou návštěvu. Do někdejší jezuitské koleje, která v současnosti slouží zejména jako studijní vědecká knihovna a místo, kde se konají nejrůznější výstavy a kulturní akce, totiž zavítali zástupci zahraničních jezuitských řádů.


Redakce s jezuity absolvovala celou prohlídku Klementina, věřící nejvíce zaujala jezuitská knihovna s více než 20 tisíci výtisky knih, studovna, nebo socha zakladatele jezuitského řádu Ignáce z Loyoly.

Nádvořní siesta táhla

Po prohlídce běžně nepřístupných částí komplexu budov se dojatí jezuité, na něž dýchla atmosféra staletí, před plánovaným obědem oddali siestě na zdejším nádvoří.

K tématu:


ParlamentníListy.cz je tak při té příležitosti vyzpovídaly. Jako první je zajímalo, jaké kroky je vedly právě do Česka? "Zajímá mě česká kultura, fascinuje mě historie, tu má Česko bohatou," řekl ParlamentnímListům.cz, které se jezuitské exkurze po jinak veřejnosti nepřístupných částech Klementina, jako jediní zástupci mediální sféry zúčastnily, jezuita z Rumunska.

Pivo jako tahoun

Redakci zajímalo také povědomí středo a východoevropských zástupců jezuitské obce o tuzemské politické scéně a zdejších reáliích. "České pivo? Ano, to znám, velmi chutné," zajásal příchozí jezuita z Krakova poté, co ParlamentníListy.cz zmínily jeden z českých symbolů. "Ano, velmi dobré, těšil jsem se na něj. I když nebylo hlavní motivací cesty," vysvětlil hodnostář z Říma.

Čtěte také:


Tváře věřících rozzářilo až pivo

Myšlenka na pivo vyloudila šťastný úsměv i na tvářích téměř všech dalších zástupců církve, bylo tak zřejmé, že předchozí večery v pražských hospůdkách zřejmě nepopíjeli pouze čaj či vodu.

Poté, co však ParlamentníListy.cz zabrousily se svými dotazy do politických vod, bylo hůře. Na dotaz, co ví o politické scéně v ČR, jim reakcí bylo oproti předchozím bodrým odpovědím, spíše mlčení.

Klaus a revoluce. Toť vše

"Sametová revoluce? Ano, ano, vím, co to je," řekl rozpačitě jezuita původem ze Spojených států, který se dlouhodobě zdržuje v Itálii. Jeho postřehu se chytli i další církevníci. Kromě výročí konce komunismu vypotili i další politickou informaci.


"Znám Václava Klause, je proslulý svým euroskepticismem," pochlubil se znalostmi další z polských jezuitů. Svěřil se i s tím, že Česko je známé tím, že je zde 80 procent ateistů. To však bylo vše, co se redakci o politickém povědomí zahraničních věřících podařilo vyzískat.

Bůh prý ukáže, kam patřit 

A co že v současné uspěchané době žene vzdělané lidi k tomu, aby do řádu vstupovali? "Touha někam patřit, hovořit společným jazykem, je to velká výzva věřit něčemu společnému, co může pomoci budovat společnost. Tím něčím může být i bůh," uvedl motivace k příslušenství k jezuitskému řádu jeho italský člen. Víra tak podle něho má smysl stejně jako v 16. století, kdy řád vznikl, jako v současnosti.

Psali jsme: Klausovy teologické posudky nebudu komentovat, říká Halík


Neformální návštěvou Klementina vyvrcholil pro jezuity čtyřdenní program návštěvy České republiky. Zde zástupci ekonomů jezuitských řádů rokovali zejména o sjednocování Evropy, jeho důsledcích pro církevní organizace nebo o změnách ve vedení jezuitstva.

Potkali se u Kolína

"Jednalo se o pracovní setkání ekonomů z jezuitských středo a východoevropských řádů," uvedl pro ParlamentníListy.cz ekonom českého jezuitského řádu Cyril John, který celou akci organizoval. Jezuité z celé Evropy pobývali v Praze od pondělí do čtvrtka. Kromě Prahy, kde si prohlédli nejvýznamnější pamětihodnosti, zasedali i v Kolíně. Všichni z účastníků byli jezuitští kněží.

Čtěte také: Klausovský katolík udeřil: Halík je kacíř


Tovaryšstvo Ježíšovo, jehož členové jsou známi jako jezuité, je jeden z největších a nejvýznamnějších řeholních řádů římskokatolické církve. Založen byl sv. Ignácem z Loyoly roku 1534 a stal se jedním z nejvlivnějších řádů světa. V roce 1773 jej papež Klement XIV. na nátlak evropských panovníků zrušil, řád ale fakticky nikdy zcela nezanikl a v roce 1814 jej papež Pius VIIcelosvětově obnovil.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE


Více čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…