Babák (VV): Loterijní firmy budou konečně platit daně

10.11.2011 21:50

Loterijní firmy budou konečně platit daně. Stravenky jako bonus pro zaměstnance zůstávají. Obě priority Věcí veřejných včera odhlasovala Poslanecká sněmovna.

Babák (VV): Loterijní firmy budou konečně platit daně
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Michal Babák

Na rozdíl od odložené účinnosti zákona o jednotném inkasním místě, který představuje daňovou reformu, by mělo zdanění hazardu platit už od 1.1.2012. Poslanci se shodli na zavedení standardní firemní daně ve výši 19 %, na dani z rozdílu mezi vsazenými a vyplacenými částkami (tedy obratové daně) ve výši 20% a na novém správním poplatku za každou povolenou hrací „bednu" ve výši 20 tisíc korun ročně.

„Nový systém sjednotí zdanění, zprůhlední odvodové povinnosti firem, odliší fiktivní povolení od skutečně provozovaných hracích přístrojů," uvádí poslanec VV Michal Babák.

Diskuse byly v koalici kolem toho, v jakém poměru se tyto vybrané prostředky mají následně rozdělovat. Věci veřejné ve svém pozměňovacím návrhu prosazovaly, aby se výnos z obratové daně dělil na mezi obce a státní rozpočet. Především hlasy ODS, ČSSD a KSČM byla však odhlasována benevolentnější varianta. „Byli jsme pro tvrdší variantu. Chtěli jsme, aby vše bylo jasné a průhledné," opravuje Michal Babák zprávy z médií, že VV pro tuto variantu hlasovaly.

Díky Věcem veřejným zůstává i nadále daňové zvýhodnění stravenek a závodního stravování. „Je to dobrá zpráva pro většinu spoluobčanů. Podpora zachování stravenek byla ze společnosti více než zřejmá. Hlasy ODS a TOP09 však zůstal v platnosti i bonus ve výši 3 tisíce korun ročně. Tento výsledek je paradox, protože logika daňového bonusu byla taková, že má kompenzovat zaměstnancům zrušení stravenek. Bude to významný výpadek v příjmech státního rozpočtu," dodává poslanec Michal Babák.

Podle jeho slov se Věcem veřejným bohužel nepodařilo do daňové reformy prosadit princip mezigenerační solidarity, která by pracujícím dětem dovolila převést 1% z jejich sociálního pojištění na důchod svých rodičů. „Ze strany ODS a TOP09 to byl zcela nelogický krok, protože navzdory koaliční dohodě nám tento princip nepomohly prohlasovat," dodává Michal Babák.

Více:
Stanjura (ODS): O návrhu daňové reformy se hlasovalo zcela v souladu s koaliční smlouvou

##PROFIL 2004##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…