Hradecký kraj kvůli obavě z podvodu zrušil tendr na opravu školy

10.11.2011 18:07

Královéhradecký kraj zrušil stomilionový tendr na opravu budovy Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové. Důvodem bylo podezření, že při takzvané losovačce zužující výběr soutěžících by mohlo dojít k manipulaci. Na možné porušení zákona předtím kraj upozornila policie. ČTK a České televizi to dnes řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner (KDU-ČSL). Kraj vyhlásil novou soutěž, která bude bez losování. Novým tendrem se oprava školy zdrží asi o čtyři měsíce.

Hradecký kraj kvůli obavě z podvodu zrušil tendr na opravu školy

Administrátorem tendru byla příspěvková organizace kraje Centrum evropského projektování (CEP), která si na losování najala společnost Inženýrské služby Hradec Králové s jejím losovacím zařízením. Losování prostřednictvím počítače se uskutečnilo 3. října a počet uchazečů se snížil ze 13 na pět. Vylosovány byly firmy BAK stavební společnost, Konstruktiva Branko, PRAGIS, Metrostav a MARHOLD. Cenové nabídky již firmy nepodaly.

Upravené losování

"V odvolací lhůtě (k losování) nám přišla informace od policie, že společnost Inženýrské služby Hradec Králové pracuje s nelegálním softwarem a s necertifikovaným zařízením," řekla ředitelka CEP Klára Dostálová. Na základě této informace následně krajská rada celý tendr zrušila. Losovačku kraj podle Dostálové údajně zvolil proto, aby tendr byl co nejkratší. S firmou Inženýrské služby Hradec Králové kraj podle Dostálové spolupracoval poprvé.

Pokud by kraj problematický tendr nezrušil, mohl by podle Dernera kraji hrozit postih za neoprávněné užití peněz Evropské unie. Kraj by se podle něj vystavoval riziku finančního postihu v řádu stovek milionů korun.

Podle původních plánů měla rekonstrukce památkově chráněné budovy gymnázia začít v únoru až březnu 2012. Kraj počítal s tím, že by náklady mohly činit asi 100 milionů korun bez DPH. Na stavbu kraj získal dotaci z evropských fondů 69 milionů korun.

Čtěte více:

Hradec Králové se proměnil v politické bitevní pole

Primátor Hradce Králové: Priority občanům nelze plánovat

Hradec Králové: Dostavba dálnice D11 je společnou prioritou krajského města i kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…