Vězeň žaluje stát. Kvůli přeplněným věznicím

10.11.2011 20:39

Škrty ve vězeňských výdajích možná republiku vyjdou draho. Na soud se obrátil vězeň, který si stěžuje na nevyhovující podmínky v přeplněných celách. Žalobu odsouzeného Libora Ondrejčka na ministerstvo spravedlnosti projednává Obvodní soud pro Prahu 2. Muž po státu žádá 45 000 eur (přibližně 1,15 milionu korun).

Vězeň žaluje stát. Kvůli přeplněným věznicím
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Ondrejčka si odpykává svůj trest od roku 2000, předtím pobýval ještě čtyři roky ve vazební cele. Za tu dobu žil ve vězení na pražském Pankráci a ve Valdicích na Jičínsku, od roku 2007 pak sedí v zařízení v Plzni na Borech. Podle odsouzeného tato zařízení nedisponují dostatečnou kapacitu pro ubytování všech vězňů - na jednoho vězně prý někdy vystačí pouhé tři metry čtvereční. Ondrejčkovi se nelíbí ani nedostatečné vybavení cel nebo nemožnost větrání v místnostech.

Právnička státu: Je to jen jeden z mnoha

"Žaloba vychází z rozsudku Evropského soudu pro lidská práva, který přiznal italskému vězni kompenzaci nemateriální újmy ve výši 1000 eur za každé tři měsíce strávené v nevyhovujících podmínkách," řekl ČTK koordinátor žalob na stát Jiří Pivoda. Podle něj je Ondrejčkův případ první z vlny vězeňských žalob, který se dostal k soudu.

Ministerstvo spravedlnosti pochybení odmítá. Podle právní zástupkyně úřadu se nepotvrdilo, že by vězni skutečně byli nuceni pobývat v nevyhovujících podmínkách. Ministerská vyhláška stanovuje minimální prostor pro jednoho vězně na čtyři metry čtvereční. V případě, že počet vězňů překročí kapacity věznic, je však možné uplatnit výjimku.

Právní zástupkyně ministerstva u soudu poukázala i na skutečnost, že Ondrejčka žádá odškodnění po tak dlouhé době, když si nikdy před tím nestěžoval. "Je to jedna z mnoha žalob, které nyní vězni podávají. Všechny jsou stejné," uvedla právnička. Její slova potvrzuje i Jiří Pivoda. Podle něj náhradu po státu v současné době požaduje náhradu za újmu při výkonu trestu desítka vězňů. Žádný z nich však dosud neuspěl.

Podle ministerstva jsou navíc Ondrejčkovy nároky již promlčené. Tuto výtku soudkyně Lucie Šternová uznala, soud se tak bude zabývat pouze obdobím po únoru 2010. Šternová ve čtvrtek jednání odročila, neboť i potřebuje prostudovat detailní materiál o podmínkách ve věznici na Borech, který jí poskytla tamní služba.

Vězni hrozí vzpourami

Stále kritičtější situace kolem českých věznic v poslední době vzbuzuje obavy veřejnosti. Média totiž nedávno informovala o odhalení přípravy vězeňské vzpoury v pěti nápravných zařízeních. Podle šéfa vězeňské služby Jiřího Trenglera navíc hrozí propuknutí dalších nepokojů, pro které přeplněnost českých věznic představuje živou půdu. Dodal, že ani v příštích roce se situace kvůli podhodnocenému rozpočtu zřejmě nezlepší.

Čtěte také:
V Česku utíká před vězením. Ve Štrasburku mu dali za pravdu
Zdeněk Jemelík: Vězeňství u dominy
Váňa (ČSSD): Jak snížit výdaje na vězeňskou službu? Ministerstvo spravedlnosti má recept!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…