Zastupitelé Hranic zakázali hazard na celém území města

11.11.2011 6:05

Zastupitelé Hranic na Přerovsku dnes večer přijali novou vyhlášku zakazující hazard na celém území města. Využilo tak možnosti, které jim dalo do konce roku rozhodnutí Ústavního soudu. Nová právní úprava by měla platit od začátku roku a vymýtit by měla z města provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her.

Zastupitelé Hranic zakázali hazard na celém území města
Foto: Martin Šimák
Popisek: Herny jsou často kritizovány zejména kvůli kriminalitě

Město se schválením vyhlášky spěchalo, protože od 1. ledna začne platit novela loterijního zákona, která stanovuje hernám výpovědní dobu na tři roky. Pro schválení vyhlášky hlasovala naprostá většina zastupitelů. "Znamená to, že nebudou povolovány nové automaty, ostatní budou dobíhat podle platného povolení. Povolení, které vydávalo město, bylo na rok. U videoterminálů to bylo na dobu delší. Postupně by tak měly automaty z Hranic zcela zmizet," řekl dnes ČTK mluvčí města Petr Bakovský.

Na zákazu se shodují všichni

O problému hazardu se ve městě mluví už dlouho. "Otázka omezení provozu heren obecně není v Hranicích nic nového, diskutovalo se o tom minimálně před dvěma lety, z omezování však tehdy byla obava. V okamžiku, kdy soud řekl, že obce mohou hazard zakázat celoplošně, rozhodli jsme se toho využít. Problémy, které jsou spojené s tímto způsobem zábavy jsou známé," řekla dnes ČTK starostka Radka Ondriášová (ČSSD).

Hranice dosud měly dva roky starou vyhlášku, která zakazovala provozování výherních hracích automatů v určitém okruhu od budov škol, školských zařízení, budov sociální a zdravotní péče či církve. Vyhlášku přivítala i nejsilnější opoziční strana Hranice 2000. "Vyhlášku nesmírně vítám, naše volební strana se už dlouho zasahovala o takové vymýcení hazardu a mnohdy jsme měli i problém nějaké zpřísnění na zastupitelstvu prosadit. Jsem rád, že rada takovou vyhlášku předložila," řekl dnes ČTK lídr této strany Vladimír Juračka.

V Přerově návrh neprošel

Omezení hazardu nedávno řešili i přerovští zastupitelé. Opoziční strana Společně pro Přerov chtěla novou vyhláškou docílit toho, aby všechny výherní automaty byly soustředěny na jednom místě na výstavišti. Jejich návrh však nakonec zastupitelstvem neprošel.

Většina měst v Olomouckém kraji už problém hazardu řešila dříve například ukončením rozvoje dalších hracích přístrojů či nastavením zón. Vyhlášku regulující hrací automaty má například šumperská radnice, ale i olomoucký magistrát. Šternberská radnice udělala první krok v boji proti hazardu už před třemi lety. Vyhlášku regulující provoz výherních hracích přístrojů tam tehdy schválili zastupitelé, platit však začala naplno až v roce 2010. O rok dříve začaly herny regulovat také radnice v Zábřehu a Šumperku. Místo vyhlášky si ale dohodla obě města vlastní pravidla rovnou s provozovateli.

Související:

Bárta přinesl k Jílkové lebku: Za těch 600 mrtvých, hlavně sebevrahů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…