Vše vám seberou a vymění zámek. Jak se bránit exekutorům

11.11.2011 13:52

Vrátíte se z práce domů a zjistíte, že máte vyměněný zámek. Nejdříve voláte zámečníka, a když vstoupíte do bytu zjistíte, že máte pozotvírané skříně a označený nábytek. V bytě byl totiž exekutor, o kterém jste vůbec neměli tušení, že přijde.

Vše vám seberou a vymění zámek. Jak se bránit exekutorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Nebo jiný příklad: jste nějaký čas na služební cestě, vrátíte se domů a zjistíte, že nemáte v bytě téměř žádný majetek, sousedé vám řeknou, že ho zabavil exekutor (o exekučním příkazu jste neměl tušení, zapomněl jste například zaplatit pokutu za dopravní přestupek), vy dotyčného exekutora zkontaktujete a zjistíte, že majetek byl už prodán v dražbě, přitom uplynuly jakékoli odvolací lhůty, takže nemáte možnost jej nabýt zpět.

Zdá se to jako sci-fi, přesto to může být realita, protože současná zákonná úprava v jistých případech připouští, že se o vykonatelnosti soudního rozhodnutí nemusíte vůbec dozvědět a jste potom konfrontováni s tvrdou praxí.

SLEDUJEME téma exekuce

Jak se to mohlo stát? Důvodů je několik:
1. soud rozhoduje na základě podání návrhu, a to bez klasického soudního líčení, tj. rozhoduje na základě dodaných podkladů a především oprávněný nemusí dlužníkovi jeho povinnost zaplatit vůbec připomínat. Například jste zapomněli zaplatit pokutu 2.000 za rychlou jízdu, případně pokutu za jízdu v MHD bez dokladu.
2. exekuční výzva se doručuje do vlastních rukou (dle zákona se ale od ní může i upustit), platí zde ale pravidlo tzv. fikce doručení, tj. pokud si obsílku do deseti dnů člověk nevyzvedne, má se za řádně doručenou (můžete být v té době na dovolené).
3. exekuční příkaz si může exekutor přinést až s sebou, když jde exekuci vykonat, pokud nebudete k zastižení, může otevřít dveře bytu, označit exekuovaný majetek, otevřít i zamčené skříně a následně (samozřejmě na náklady povinného) vymění zámek s odůvodněním, abyste nebyl ve své nepřítomnosti vykraden. Často se děje i to, že exekutor majetek rovnou zabaví, bránit se potom musí aktivně dlužník - ostatně jako ve všech případech, kdy se mu zdá, že exekutor překračuje své pravomoci.

K tématu Pravidla exekucí, přesuny peněz v resortech a jiné. Dnes na vládě

Pro ParlamentníListy.cz uvedla soudní exekutorka JUDr. Jana Fojtová: „Prioritně jsou takové případy věcí dlužníka. Když jede na nějakou dobu do zahraniční, může uvést náhradní doručovací adresu, nebo, pokud je internetu znalý, existuje možnost datových schránek. Možností jak předejít neočekávané a samozřejmě nemilé události je celá řada."

Exekuce je rychlá a těžko zastavitelná. Prioritně na ni musíme hledět jako na výkon spravedlnosti, tj. půjčili-li jste si, či jste zadlužili jinak, je jen přirozené, že svůj dluh byste měli vyrovnat, a pokud jej neuhradíte dobrovolně, následuje vynucená sankce. Otázkou zůstává, zda není v některých svých konkrétních nástrojích příliš tvrdá.

Související Pospíšil k exekutorům: Už za ně nebudou rozhodovat soudy. Ty posoudí jen odvolání

Proti nařízení exekuce se můžete odvolat. Lhůta pro odvolání je 15 dnů, což ale vůbec neznamená, že exekutor nemůže nadále čile pracovat. Znamená to pouze, že do konečného rozhodnutí (tj. vyřízení odvolání) nemůže být prodán v dražbě zabavený majetek - majetek ale může být bez problémů exekuován. Teoreticky se může stát, že budete řadu dní bez jakéhokoli vybavení domácnosti, soud následně uzná námitky, exekutor pouze vrátí majetek, aniž byste se mohli kamkoli odvolat a požadovat náhradu škody.

V neposlední řadě se může stát, že kvůli pohledávce v řádu několika tisíc korun exekutor zajistí nemovitost, která mnohonásobně převyšuje hodnotu pohledávky. I zde musí dlužník aktivně „nabídnout" jiný způsob úhrady.

K tématu Lucie si prošla bankrotem. Peklo. Muž přestal pracovat, začal pít

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce, aby se od příštího roku snížily výdělky exekutorů na malých dluzích (pokuty, zapomenuté uhrazení složenky za elektřinu atd.). Ministerstvo připravuje normy, které mají snížit exekutorské paušály a náklady na exekuce. „Cílem je, aby v jednoduchých sporech, kde advokát nezastupuje klienta u soudu, ale pouze dává návrh na vydání platebního rozkazu, byly náklady asi o 40 procent nižší. Dnes, pokud jde o drobný dluh mezi jedním až pěti tisíci korunami, platí dlužník advokátovi až 9 tisíc korun," uvedl před nedávnem Jiří Pospíšil.

Prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdíková ministerský plán vzápětí problematizovala s tím, že není pro dlužníky motivující a že nelze automaticky předpokládat, že malý dluh se musí rovnat malým nákladům na jeho vymožení. „Ze stávající praxe bohužel vidíme, že, přestože jsou proti nim vedeny exekuce, dlužníci spoléhají na to, že je jejich věřitelé nedoženou, že je exekutor nenajde. Jednou prožité exekuční řízení je prostě nevede k větší obezřetnosti a finanční odpovědnosti," uvedla. 

Související Bayerová (KSČM): Proč jsem proti exekucím z příspěvků na živobytí

Exekuce ale skrývají past i pro ty, kteří se exekucí domáhají dluhu. Zejména platí, že exekutor musí být uspokojen vždy. V praxi to znamená, že je mu nutno nejdříve vyplatit zálohu, a samozřejmě si exekutor nárokuje následně náklady s exekucí spojené. Primárně odměnu exekuty platí samo sebou dlužník - pokud je ale nemajetný, tratí ten, který dal k exekuci podnět, nikoli exekutor. Často se též děje ta prostá věc, že exekutoři nejprve uspokojí plně své náklady a až následně vymáhají skutečný dlužníkův dluh, což s sebou nese také často několikanásobný nárůst částky, který musí dlužník nakonec uhradit.

Některé příjmy exekuci nepodléhají - peněžité dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení a jednorázové dávky státní sociální podpory, a to přes to, že se v poslední době o exekuce těchto dávek vedli poměrně velké spory na komunální úrovni. Stejně tak jsou ale například z exekuce a priori vyloučeny například věci, které potřebuje dlužník bezprostředně k podnikání.

K tématu Dlužníků už je tolik, že svými hlasy zahýbou příštími volbami

Pravomoci exekutorů a především jejich pochybení jsou častým tématem pro neziskové organizace. Ty zpravidla zdůrazňují špatné systémové nastavení, zejména, že dohledem nad činností exekutorů je pověřena Exekutorská komora, tj. že do problému nemůže promluvit arbitr zvnějšku. Před časem pro Radiožurnál zmínila právnička Iuridica Remedia, Helena Svatošová, další velký problém: „z naší činnosti zaznamenáváme opakované případy, kdy exekutoři majitele nezkoumají a věci zabavují s odkazem, ať si to dotyčný zažaluje. Někdy je to i nátlak na osoby, o kterých je zjevné, že jsou majiteli a nejsou dlužníci, aby třeba zaplatily dluh místo dlužníka."

Čtěte také:

reklama

autor: Přemysl Houda

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…