Lidovci se drží nad hranou. Véčkaři se k ní blíží zdola, hlásí SANEP

11.11.2011 18:49

Listopadový průzkum volebních preferencí provedený agenturou SANEP opakovaně potvrdil pozici KDU-ČSL těsně nad pětiprocentní hranicí volitelnosti, ke které se zespodu zvolna blíží parlamentní Věci veřejné. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek s čísly pro svou stranu vůbec spokojen není, představoval by si je rozhodně vyšší.

Lidovci se drží nad hranou. Véčkaři se k ní blíží zdola, hlásí SANEP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Mezi 3. a 9. listopadem, tedy v době sněmovních obstrukcí, schvalování reformních zákonů, ale i koaliční nevěry při hlasování o stravenkách, mezigenerační solidaritě nebo odvodech z hazardu, uskutečnila agentura SANEP exkluzívní internetový průzkum volebních preferencí na vybrané skupině 14 384 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-69 let.

Všechny průzkumy společnosti SANEP ZDE

Stejně jako v říjnovém průzkumu se nejvíce respondentů vyslovilo pro ČSSD, které by svůj hlas dalo 29,6 procenta dotázaných, což ale ve srovnání s předchozím obdobím znamená úbytek 0,9 procenta. Na 19 procent se mírně posunula z 18,8 procenta druhá ODS, nepatrný nárůst o 0,1 procenta zaznamenala na 14,9 procenta třetí KSČM.

Balancování těsně nad hranicí Bělobrádkovi nestačí

Poslední stranou, která by se do sněmovny dostala pohodlně, je TOP 09, pro niž se vyslovilo 13,5 procenta dotázaných. Rozhodující pětiprocentní hranici by podle průzkumu překročila i KDU-ČSL se ziskem 5,7 procenta, což je téměř totožný výsledek jako v říjnu (5,8 procenta). „Představoval bych si daleko více. Pokud zůstáváme mezi pěti a šesti procenty dlouhodobě, je to nejednoznačné," obává se v reakci pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Jen trochu se šéf lidovců utěšuje tím, že specifika internetového průzkumu SANEP by mohla ve skutečnosti předznamenat pro jeho stranu ještě lepší výsledek. „Věkový průměr našich voličů přesahuje pětašedesát let, a tak se dá předpokládat, že na internetu je drtivá menšina našich příznivců. Proto by měl být skutečný výsledek lepší," odhaduje Bělobrádek.

Véčkařům by ani zlepšení do sněmovny nepomohlo

Průzkumům volebních preferencí přikládá předseda KDU-ČSL velký význam, protože ty často bývají vodítkem pro nerozhodnuté voliče. „Jsou sice orientační, ale především tři měsíce před volbami jsou dost významným parametrem, který ovlivňuje, koho budou lidé volit. Ale i v mezičase vypovídají dost o náladách voličů," domnívá se Bělobrádek.

Zatímco KDU-ČSL není ve sněmovně, ale průzkumy ji tam v posledních měsících čím dál častěji posílají, Věci veřejné jsou na tom přesně opačně. SANEP ale v listopadu zjistil jejich mírný růst preferencí, přesto by 4,1 procenta na poslanecká křesla nestačila. „Jak říkal Winston Churchill, věřím jen těm průzkumům, které si sám zfalšuji," poznamenává pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV Tomáš Jarolím, že na průzkumy moc nedá a to, co dělá, jimi nepoměřuje.

K růstu pomohly úspěchy ve sněmovně i pracovní nasazení

To poslankyni Lenku Andrýsovou zlepšení její strany potěšilo. „Růst našich preferencí mohly přinést aktuální úspěchy Věcí veřejných. Jednak schválení zákona o veřejných zakázkách, nebo zachování stravenek, za které někteří naši představitelé urputně bojovali. Velmi dobře na lidi působí podle mého názoru i pracovní nasazení Karolíny Peake nebo Pavla Dobeše," dodává pro ParlamentníListy.cz Andrýsová.

Kompletní zpráva SANEP

Archiv průzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…