V Litoměřicích se uskuteční další demonstrace proti spalování kalů

12.11.2011 6:59

Podruhé v rozmezí 18 hodin budou obyvatelé Ústeckého kraje protestovat proti návozu a následnému spalování ropných kalů z Ostravy do čížkovické cementárny Lafarge. Po páteční demonstraci v Teplicích, která přilákala zhruba 100 až 150 lidí, vyjdou v sobotu do ulic i lidé z třicetitisícových Litoměřic. Organizátoři očekávají účast asi 500 lidí, informuje ČTK.

V Litoměřicích se uskuteční další demonstrace proti spalování kalů

Obyvatelé severozápadu Čech jsou na čistotu ovzduší obzvlášť hákliví, velká část z nich si totiž ještě pamatuje žlutozelené mlhy, které udělaly v 80. letech z Podkrušnohoří nejznečištěnější část Československa. "Byla obrovská chyba, že to vozí sem, právě kvůli historické zkušenosti lidí a stoupající nespokojenosti zdejších lidí i s vysloveně sociálními problémy," řekl ČTK devětačtyřicetiletý akademický sochař Libor Pisklák, který protest svolává.

Lidé nemají důvěru v krajský úřad

Pisklák přitom není nijak fundamentálním odpůrcem spálení kalů. "Samozřejmě, že by bylo ideální, kdyby tam něco takového nepálili, ale primárně nám jde o transparentnost toho celého procesu. V něm byla prokazatelně spousta lží, dezinformací nebo označování věcí nepravými jmény. Lidé ztrácejí důvěru," řekl Pisklák a jako příklad uvedl krajský úřad. Se samotnou cementárnou je prý komunikace velmi korektní.

V čížkovické cementárně Lafarge se zřejmě budou pálit příštích šest let odpadní kaly, nashromážděné pod ostravskou chemičkou Ostramo. Zakázka na likvidaci vyjde stát na 2,6 miliardy korun. Zainteresované firmy a některé státní instituce vysvětlují záměr tím, že čížkovická cementárna je pro likvidaci podobných odpadů nejvhodnějším zařízením v Česku.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…