Heger si nechal udělat průzkum o platech lékařů. Nejsou na tom zle

12.11.2011 9:41

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) si nechal vypracovat statistiku lékařských platů od ministerstva práce. Vyplývá z něho, že třeba primář pobírá téměř stejné peníze jako poslanec a jeho plat za posledních 15 let výrazně rostl. Průměrný lékař si měsíčně vydělá 61 tisíc korun, průměrný český plat je přitom 24 tisíc. O přehledu lékařských platů píše deník MF Dnes.

Heger si nechal udělat průzkum o platech lékařů. Nejsou na tom zle

Nejvíce peněz pobírají zejména chirurgové. Měsíčně se jejich příjem pohybuje kolem 66 tisíc korun, ale jsou v něm všechny odměny, příplatky a náhrady.

V Americe mají vyšší platy, ale také si platí vysoké soukromé pojistky

Průměrný plat praktických lékařů je 44 tisíc, vrchní sestra má 40 tisíc. „V zahraničí si lékaři vydělají samozřejmě víc, v Americe dokonce několikanásobně v porovnání s průměrným platem, ale zase si tam platí vysoké soukromé pojistky pro případ, že by museli platit odškodné za zničené zdraví pacienta," řekl MfD ekonom Miroslav Zámečník.

V porovnání nemocnic jsou na tom nejlépe lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce. Průměrně zde lékař bere 78,5 tisíc korun. Ve srovnání s minulým rokem je to o 9,5 tisíce korun víc. Třeba v pražské Všeobecné fakultní nemocnici dostávají lékaři v průměru o dvacet tisíc méně. Ze všech fakultních nemocnic je to nejméně.

Platy lékařů rostly rychleji než zbytek ekonomiky

Platy lékařů se nejspíš znovu dostanou mezi velká politická témata. Ministr zdravotnictví Heger slíbil lékařům po akci Děkujeme, odcházíme! růst platů o deset procent. Nyní ale chce přidat jen šest procent kvůli špatné ekonomické situaci. Odbory ovšem trvají na původní dohodě.

V letošním roce rostly platy lékařů nejrychleji za posledních patnáct let. Nepřekonaly ale skokový růst za ministra Bohumila Fišera, který lékařům přidal 15 procent. „Od roku 1995 vzrostl hrubý domácí produkt od 150 procent, průměrná mzda o 188 procent a průměrný plat lékaře se zvýšil o 216 procent. Platy lékařů tak rostly rychleji než zbytek ekonomiky," řekl MfD náměstek ministra Petr Nosek.

Poukázal na to, že v jiných oborech platy stagnují nebo klesají. Lékaři ovšem dostali přidáno, i když ne v původně slíbené výši.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…