Komunisté posilují. Rudá senátorka říká: Lidé vzpomínají na staré dobré časy

13.11.2011 9:45

Jak ukazují průzkumy preferencí politickách stran z poslední doby, velice negativní obraz domácí politické scény v očích široké veřejnosti zjevně prospívá KSČM, která posiluje svoji pozici třetí nejsilnější politické strany se zhruba 15 procenty preferencí.

Komunisté posilují. Rudá senátorka říká: Lidé vzpomínají na staré dobré časy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

ParlamentniListy.cz se dotázaly našich politiků z KSČM a Věcí veřejných, v čem spatřují důvod růstu komunistů 22 let po Listopadu 89. A proč Věci veřejné? Ty si také polepšily (o 0,2 procenta) na 4,1 procentního bodu. Do sněmovny by jim to zatím nestačilo, a to i přesto, že hlasovaly pro zachování stravenek.

Jsme seriózní strana, která hájí zájmy občanů

„Já myslím, že tato věc má dvě roviny," říká Vladimír Koníček (KSČM), který je znám jako expert pro církevní záležitosti. "Za prvé, že KSČM vystupuje jako seriózní strana, která se snaží hájit zájmy občanů a její program neslibuje nic, co bychom nemohli splnit. Ta druhá rovina je zklamání z 22letého vývoje demokracie, z korupčních skandálů a podobně", dodává Koníček. Z preferencí má Vladimír Koníček samozřejmě radost. "Myslím ale, že až na lidi dopadnou reformy, až lidem dojde, co vlastně ta vláda schválila, možná bude těch procent i o kapánek více," dodává s úsměvem.

Volební průzkumy jsou společenská hra, tvrdí předseda „Veverek"

Podle Radka Johna, předsedy Věcí veřejných, nejsou v tuto chvíli preference důležité. „Ty jsou důležité ale až tři měsíce před volbami, kdy se rozhodují do té chvíle nerozhodnutí voliči," řekl pro ParlamentníListy.cz. „Opravdovým průzkumem jsou samozřejmě volby, takže ty předchozí bych asi nebral příliš vážně," dodal John. Na dotaz redakce, zda výsledky průzkumu, i když je průběžný, přeci jen o něčem nevypovídají, odpověděl s úsměvem, že „volební průzkum je taková společenská hra, takže její význam je stejný jako jiné společenské hry". Začne ji prý brát vážně tak měsíc před volbami.

Když se dva perou, třetí se směje, říká "veverka" o růstu komunistů

„No to je hrůza, pro mne, samozřejmě," konstatoval spontánně poslanec za Věci veřejné Michal Babák. Odráží to však podle něj reakci na vládní reformy. „Co si budeme povídat, žádná z těch reforem není veřejností vítána. Jsou ale nezbytné," říká ekonomický expert VV. Veřejnost je podle něho tlačena k tomu, aby více šetřila, a může mít i méně peněz. „Chápu, že si tím vládní strany výrazně pohoršují, zatímco opozice si vylepšuje skóre. Ale na rovinu, jsme tři roky před volbami, takže si myslím a věřím, že přece jen máme ještě čas, abychom ten výsledek zvrátili," říká Michal Babák ParlamentnímListům.cz. Věci veřejné jsou si prý vědomy, že budou muset zapracovat hodně na tom, aby jim lidé opět začali věřit. „Věřím, že se nám podaří docílit, že výsledky nejen Věcí veřejných ale i ostatních koaličních stran budou lepší, než jsou nyní výsledky komunistů,"dodal Babák. Podle něj není ale vyloučené, že se v preferencích odráží také spory v koalici. „Je to přesně podle přísloví, když se dva perou, třetí se směje, dodal na závěr redakci Michal Babák.

Nebude-li vyměněna tato zkorumpovaná vláda, k dobrému to nepovede

„Je to smutné, že po 22 letech pokusů o demokracii jsou lidé zklamáni, mají čím dál více připomínek, nevěří této takzvané demokracii, protože platí za něco, co nezpůsobili," řekl ParlamentnímListům předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Prováděné reformy podle něj dopadají na lidi nerovnoměrně, především na ty, co mají střední a nízké příjmy, zatímco ti ostatní, a hlavně banky, které to způsobily, si vesele užívají. „A jestliže mají lidé problém získat i práci, která by byla alespoň slušně placená, chápu, že se občanům mnohé nelíbí," dodává. Pavel Kováčik je přesvědčen, že nebude-li vyměněna tato zkorumpovaná vláda, k ničemu dobrému to v této zemi nepovede.

Průzkumy preferencí zkušený předseda klubu příliš nepřeceňuje. Vnímá ale, že ten trend je stále mírně vzrůstající. „I to je odpověď na současný neutěšený stav ve společnosti," řekl ParlamentnímListům.cz. Mimo to, jak uvádí, KSČM nabízí řešení, ne že nenabízí. „KSČM je systémovou zásadovou opozicí, navzdory tomu, že se její postoje k vědomí občanů jen obtížně probojovávají.

Kováčik připomněl i další neúspěšný pokus vlády pozastavit činnost KSČM, který nedoporučila ani druhá nezávislá expertíza objednaná vládou. Nečasův kabinet se podle Kováčika snaží jen odstranit konkurenci. „My nemáme žádný rozpor vůči ústavě, ani v našich stanovách, ani v našem programu, ani ve stanoviscích našich orgánů. Nevěřím, že by nějaká politická objednávka mohla něco najít na KSČM. Podle něj by mohla uspět pouze taková analýza, u níž by byl zaplacen přímo objednaný výsledek. Ani tomu se ale Pavel Kováčik nebrání. Je přesvědčen, že i v takovém případě by KSČM uspěla se svou stížností. „Navíc, bychom ve výsledku byli, jak se říká, plně rehabilitováni, takže pak by pozbývaly platnosti všechny ty řeči o zákazu spolupráce s komunisty a podobně," je přesvědčen předseda komunistického klubu Pavel Kováčik.


KSČM funguje jako pojistka, aby informace o podvodech a podrazech nezapadly

„Myslím, že lidé prohlédli, či spíše začínají prohlížet ty všechny podvody, aféry a podrazy, které dělají na voliče politické strany, a které dopadají na ty nejpotřebnější," řekla ParlamentnímListům.cz komunistická poslankyně Marta Semelová. „Zvyšování nájmů, poplatky ve zdravotnictví, zvýšení snížené DPH na potraviny a léky... prostě lidé už prohlížejí ten obrovský podvod, který byl na ně udělán," dodala. KSČM podle Semelové funguje v současnosti jako pojistka, aby informace o těchto podvodech nezapadly. „Snažíme se dělat co nejlépe to, co máme v programu, který je stavěn pro nízkopříjmové a středněpříjmové skupiny, pro lidi, kteří pracují a pracovat chtějí.

Problém nemá KSČM podle Semelové ani s mladými lidmi, kteří si kupříkladu stahují přihlášky na internetu a hlásí se do strany. „Máme ale také hodně sympatizantů, což je vidět na našich akcích, například slavnost Haló novin, nebo při petiční akci proti školnému," upozorňuje poslankyně. Právě na těchto akcích mají prý členové i vedení KSČM možnost mluvit s mladými lidmi, kteří se stavějí často velmi kriticky k současnému stavu. „Protože to, co se chystá, teď mám na mysli vládní takzvané reformy, nedopadne jen na seniory nebo nezaměstnané, ale dopadne to hodně tvrdě na mladé lidi," říká Semelová. Nejde podle ní jen o školné, ale i o mladé rodiny s dětmi, které budou mít velmi ztížené podmínky. „A tito mladí lidé přemýšlí, zvažují a dívají se velmi kriticky na to, co se kolem nich děje," řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně Marta Semelová.

To nejsou hlasy pro komunisty, ale proti establishmentu

Viktor Paggio (VV) vnímá nárůst preferencí komunistů jako dlouhodobý trend. Je to podle něj i pochopitelné, protože jsou takzvaně „čistou stranou". Jak říká, nikdy se komunisté od Listopadu nepodíleli na vládě, nikdy se nepodíleli na moci, mají v parlamentu svá křesla a mohou volně kritizovat jednání a rozhodnutí vlády. „Je to tragédie české politiky," konstatuje Paggio pro ParlamentníListy.cz. Podle něj těch 15 procent blokuje celé levicové spektrum a Viktor Paggio doufá, že se objeví nějaká nová levicová strana, která komunistům hlasy odebere. Levicová politická strana na levicových základech, která to levicové spektrum odblokuje.

Viktor Paggio se dost kriticky staví k vládním snahám pozastavit, nebo dokonce zrušit KSČM. „To přece nemá smysl. Hlasy pro KSČM, to je takový podivný mix. Těch skalních původních komunistů už tam zase tak moc není. Teď už jsou to spíše hlasy proti establishmentu," konstatuje Paggio. Podle poslance VV těží komunisté nejvíce z toho, že se od 90. let neúčastnili politického exekutivního procesu, takže mladé voliče získávají především tím, že jsou čistí, že se nepodíleli nikdy na žádné aféře. To je ale podle něj dané právě tím, že se KSČM neúčastnila procesu výkonné moci.

ČSSM je podle Paggia ve velmi nevýhodné pozici. „Ona teď může spolupracovat s nějakou středovou stranou, nebo s pravicí, za což je pak právem kritizovaná, že zrazuje své principy. Chtělo by to, aby se ti komunisté nějak výrazně reformovali, aby se jasně rozešli s minulostí," říká poslanec ParlamentímListům.cz. Je podle něj důležité, aby komunisté vyloučili své stalinisty a podobné „skalní", kteří tam pořád ještě jsou, anebo aby raději vznikla nová levicová strana, která to levé křídlo převezme. „Takhle je to škoda," tvrdí Paggio.

Vláda je asociální a nemyslí na obyčejné lidi

Senátorku Martu Bayerovou (KSČM) výsledky SANEPu potěšily, ale bere je se značnou rezervou. „Tak možná lidi vzpomínají na staré dobré časy," zasmála se. „Je to ovlivněno situací, která v současnosti je," zvážní, když komentuje průzkum. V prvé řadě vidí v nárůstu preferencí důsledek konání Nečasovy vlády. „Senát vrátil 15 zákonů, protože některé jsou zcela asociální a vůbec se nemyslí na řadové lidi. Nemám na mysli jen nezaměstnané. Vždyť u nás už jsou někteří i pracující lidé opravdu na hranici bídy," dodává senátorka.

Ani v nástupu mladé generace ale Marta Bayerová nevidí důvod k přemíře optimismu, je spíše skeptičtější. „Mladí lidé jsou dnes vychováváni médii hodně protikomunisticky," komentuje současnou situaci komunistů Bayerová. Je spíše přesvědčená, že preference KSČM „dělají" lidé od 40 let výše. Právě prý proto, že minulé časy zažili. Podle jejích zkušeností prý ve školách o politice nejsou mladí lidé informováni. „Když se ale začne mluvit o komunistech, mluví se tak, že bylo všechno špatně, ale to také není správně," zlobí se senátorka. „A takzvaná reforma bije po úplně obyčejných lidech, kteří se nemohou bránit," vrací se Bayerová k jednání vládní koalice. Podle ní lidi teprve v příštím roce, kdy vstoupí v platnost některá reformní opatření, pochopí, o co vlastně jde.


Připomněla ale, že už v minulosti byly podobné preference před volbami. Pak se ale objevily nové středolevé strany, které do parlamentu sice neprošly, ale levicovému křídlu, a tedy i komunistům, hlasy odebraly.

Velmi ale Martě Bayerové vadí vztah komunistů a sociálních demokratů. „Levice je roztříštěná, a aby se vůbec podařila nějaká změna, musí zde být jednota od středu nalevo," je přesvědčena senátorka. Nízká účast lidí na protestních akcích je vyvolaná podle ní jak neznalostí toho, co je v příštím roce čeká, tak strachem o místo v zaměstnání. „Uvidíme, až ty takzvané reformy začnou na lidi dopadat, k čemu se rozhodnou," dodala pro ParlamentníListy.cz senátorka Marta Bayerová.

Související:

Archiv průzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Z pohledu volebního modelu je navíc zřejmé, že jedinou stranou, která by aktuálně dokázala sestavit většinovou vládní koalici, je ČSSD. Stejně jako i v minulých volebních modelech je tak zjevné, že nejvíce poslaneckých křesel by ČSSD dala dohromady s ODS nebo KSČM. Oproti tomu druhá nejsilnější strana - ODS, by nedokázala sestavit většinovou vládu ani s jedním z možných partnerů, s nimiž ji v řadě otázek pojí ideologická shoda.


Čtěte také:


Ilustrační foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…