ČSK: Povinná přeregistrace soukromých klinik způsobí odchod zubařů

12.11.2011 20:30

Nově uvedená část zdravotnické reformy, která nařizuje přeregistraci soukromých lékařů, může mít za následek snižování standardu stomatologické péče. Zubní lékaři se na tom shodli na víkendové schůzi České stomatologické komory (ČSK), kde zubní specialisté probírali dopady jednotlivých bodů Hegerovy zdravotní reformy. Z výsledků jednání vyplynulo, že pokud bude přeregistrace příliš složitá, hrozí hromadný odchod zubařů v důchodovém věku. Ti totiž raději zvolí penzi, než aby podstupovali náročný úřední proces.

ČSK: Povinná přeregistrace soukromých klinik způsobí odchod zubařů

Stomatologové proto po ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) žádají záruku, že přeregistrace nebude příliš složitá. "Že to opravdu nebude nutnost dodávání veškerých dokladů v zákoně vyjmenovaných, ale že se najde opravdu schůdné a pro ambulantní zařízení ne tak administrativně náročné řešení pro přeregistraci. To je jedna z velmi závažných věcí, kterou bychom od pana ministra rádi slyšeli," uvedl podle webu ČT 24 viceprezident ČSK Jan Černý.

Červená čísla české stomatologie: Vysoký věk, málo klinik

Průměrný věk zubařů dosahuje 58 let. Ordinuje ale i mnoho mnohem starších specialistů, kteří už léta mají nárok na důchod. A právě ty by podle prezidenta komory Pavla Chrze mohla nová povinnost od výkonu povolání odradit. "Nebude to tak, že by najednou třeba třetina zubních lékařů vypadla, ale zcela jistě se najde nějaký region, kde díky tomu, že takový kolega nebo kolegyně se rozhodnou, že skončí, bude tam zubní péče chybět," vysvětlil situaci Chrz.

Jeho slova potvrzuje i statistika. Na jednoho zubaře připadá v České republice podle republikového průměru 2000 pacientů. Odchod jediného lékaře tak může způsobit komplikace vysokému počtu lidí. V republice celkem ordinuje 8500 zubařů, 2000 z toho jsou přitom matky na mateřské dovolené či důchodci. Počet zubařů se přitom dlouhodobě snižuje.

Nevyslyšené návrhy

Stomatologové ministrovi předložili několik návrhů na zlepšení zdravotní péče, resort je však zatím nevyslyšel. Zubní specialisté požadují například rozdělení péče na zbytnou, kterou uhradí pacient sám, a nezbytnou, kterou zaplatí pojišťovny. Lékaři požadují mimo jiné i stopku proplácení úkonů, jako je ošetření zubních kazů, léčba křenových kanálků nebo rovnání zubů.

 

Čtěte také:

Heger si nechal udělat průzkum o platech lékařů. Nejsou na tom zle 

U specialistů regulační poplatek i 200 korun? Heger nevyloučil 

Dbáte o sebe? U lékaře zaplatíte méně, slibuje Heger 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …