Dobešovo školné vítám, jásá otec. Kvůli synovu studiu se rád zadluží

21.11.2011 14:21

PŘÍBĚH Mnoho občanů je dnes nespokojeno s reformami, které prosazuje Nečasova vláda. Najdou se ale i tací, kteří některé z chystaných změn vítají. Rodina Kolářova z Olomouce je pro zavedení školného na vysokých školách. Tvrdí, že je povinností každého rodiče zajistit dětem kvalitní vzdělání, a to podle nich návrh reformy vysokých škol z dílny ministra Josefa Dobeše (VV) přinese.

Dobešovo školné vítám, jásá otec. Kvůli synovu studiu se rád zadluží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Reforma vysokých škol počítá s financováním škol podle kvality, slučováním menších škol a zavedením školného v maximální výši 10 tisíc korun za semestr. Kolářovi z Olomouce to vítají. Mají dvě dcery, které studují na gymnáziu. Mladší je v prvním ročníku a starší ve třetím. „Povinností každého rodiče je zajistit svým dětem kvalitní vzdělání. Pro mě není nic důležitějšího, a tak by to měli brát všichni rodiče," uvedl pro ParlamentníListy.cz pan Kolář.

Kolář: Klidně se zadlužím

Na dotaz, jak vysoké školné je ochoten platit svým dcerám, odpověděl: „Klidně se i zadlužím, když to mým dcerám pomůže. Dnes si lidé berou půjčky s vysokým úrokem i na věci, které nejsou nezbytné, například na dovolenou. Myslím si proto, že by pro ně neměl být problém zadlužit se pro opravdu důležitou věc," prozradil.

Více o školném ZDE

Podle něj se díky připravovaným změnám na vysokých školách učitelé budou více věnovat studentům a také se zvýší hodnota vysokoškolského titulu. „Když jsem já studoval na vysoké škole, měl jsme pocit, že vyučující se mnohdy více soustředili na svou vědeckou práci, či snahu získat doktorský titul, než na výuku. Zkoušení tak mnohdy probíhalo velice formálně, vyučující spěchal a výsledná známka ze zkoušky pak třeba neodpovídala znalostem a schopnostem studenta. Myslím, že i to by mohla reforma změnit. Učitelé by měli studentům věnovat více pozornosti, více si všímat toho, jací jsou a ne jen po nich vyžadovat, aby se naučili skripta nazpaměť."

Zástupci vysokých škol odmítají školné. Studenti ho prý nedokáží splatit

A dále dodává:„Toto zkvalitnění by pak také mohlo studentům pomoci najít snáze práci v oboru, který si vybrali. Vždyť dnes je všude slyšet, jak těžké je najít kvalifikovaného pracovníka. Mladí lidé neovládají praktickou stránku své profese a nikdo nemá dnes čas ani prostředky tyto mladé lidi zaškolovat."

Více příběhů ZDE

Na otázku, zda si myslí, že opravdu všechny rodiny si budou moci dovolit školné svým dětem platit odpovídá: „Jak jsem již řekl, důležité je si uvědomit priority. Navíc spousta firem nabízí studentům stipendia s následnou nabídkou práce. To souvisí s tím, co jsem již zmínil. Pokud se budou učitelé studentům věnovat i po praktické stránce, firmy budou mít zájem o to větší."

Kolářová: Funguje to i jinde

Přidává se i jeho manželka. „Vím, že systém funguje v řadě jiných zemí, tak proč by nemohl fungovat i tady," doplňuje Kolářová. „Kolem státních maturit se taky dělal velký rozruch a dnes už nejsou přijímány jednoznačně negativně. Já se naopak těším, že mé dcery budou mít možnost srovnání s ostatními studenty. Jen mne mrzí, že tento typ maturit nebyl zaveden již před několika lety, aby v době, kdy dcery nastupovaly na střední školu již bylo jasné, které jsou ty nejlepší." Prý se nebojí, že by tento tlak jejich dcery nezvládly.

Vydělají akorát banky

Kolářovi jsou tedy bezvýhradně pro reformu školství. Mnozí odpůrci ale tvrdí, že školné akorát studenty zadluží a peníze školám nepřinese. Oslovili jsme několik studentů, kterých se placení školného zřejmě dotkne. K placení školného měli spoustu výhrad. Podle mnohých jediný, kdo na tom nakonec vydělá, budou banky poskytující půjčky, nikoliv univerzity a studenti. Ze studia se stane zboží a ze studentů klienti, kterým bude hrozit, že se zadluží ještě předtím, než založí rodiny.

Zkušenost americké studentky

Elizabeth je americká studentka, která si vyzkoušela obě možnosti, a to placené americké školství i bezplatné české. „Za tříleté studium v USA jsem se zadlužila tak, že splácím i dnes, po několika letech. Máme ale systém studentských půjček. Nicméně musíte si pak najít dobrou práci, abyste mohli splácet. V rodinách s více dětmi se to často řeší tak, že rodiče našetří na studium jenom jednomu, ostatní si musí brát půjčky. Ráda jsem využila toho, že v České republice mohu studovat zdarma a kvalita výuky mi přijde velmi dobrá."

Více čtěte:

  • Nečasovu poradci zakázali mluvit ve škole. Ministr Dobeš: Totalita 
  • Děti, řemeslo má zlaté dno, vzkázal Dobeš. Vysokých škol je moc 
  • Ilustrační foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Petr Kupka

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

    Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …