Zázračný svět odměn v Českých drahách

13.11.2011 15:48

Statisícový plat a milionové pojistky pro ředitele společnosti Petra Žaludy i astronomické příspěvky na děti členům vrcholného managementu. Tak hospodaří státní České dráhy, kde o vyplácení odměn a bonusů rozhoduje představenstvo bez jakékoli státní kontroly. Stávající praxe se však nezamlouvá ministru dopravy Pavlu Dobešovi (VV), který chce pravomoci představenstva omezit.

Zázračný svět odměn v Českých drahách
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

Ministr současný stav označuje za „ne právě šťastný". Podle něj by nad odměňováním zaměstnanců podniku měla dohlížet také dozorčí rada, kde sedí i zástupci vlastníka. "Tato problematika je pod patronací pana (Ctirada) Nečase, který má připravit plán na odměňování celého managementu, ne jen těch nejvyšších pěti nebo šesti osob," řekl Dobeš redakci serveru Aktuálně.cz. Zmíněného Ctirada Nečase do představenstva dosadilo ministerstvo vedené Věcmi veřejnými.

Já na ředitele, ředitel na mě

Z dokumentů, které situaci v Českých drahách popisují, vyplývá, že podnik si v otázce odměn zaměstnanců rozhoduje sám a vymyká se jakékoli kontrole. Dráhy jsou přitom dotovány především z peněz státu, krajů a obcí.

Podle usnesení představenstva rozhoduje o odměnách náměstků generální ředitel Petr Žaluda. Peníze přímo pro ředitele pak odklepává Žaludův personální náměstek. Generální ředitel ČD si tak vysoké odměny pojistil vskutku mistrně. On sám totiž rozhoduje o odměně zmíněného náměstka. Těsné vazby utužuje také to, že představenstvo tvoří téměř výhradně ředitel a jeho náměstci.

Snažil se i Bendl

O rozbití sítě finančních machinací se pokoušel i Dobešův předchůdce Petr Bendl (ODS). Ten v dubnu 2009 snížil manažerům Českých drah plat o 15 procent. Exministr zvažoval i odvolání Petra Žaludy, nakonec se však spokojil s odchodem předsedy dozorčí rady drah Zdeňkem Žákem.

Za vlády Fischerova kabinetu si pak šéfové drah své smlouvy zrevidovali. Sami si tak vyškrtali například zmiňovaný dětský bonus, nárok na odstupné případě odchodu z vlastního rozhodnutí nebo příspěvek na lékařskou péči.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…