Romové chtějí kandidovat do zastupitelstev a do Senátu

13.11.2011 17:32

Romové nejsou spokojeni s tím, jak majorita prosazuje jejich zájmy. Hodlají se proto toho úkolu ujmout sami. V neděli se v Novém Boru dohodlo Česko-romské občanské sdružení na společném plánu: založí vlastní Romskou demokratickou stranu a chystají se kandidovat do Senátu a do krajských zastupitelstev.

Romové chtějí kandidovat do zastupitelstev a do Senátu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Romové ve Varnsdorfu

Romové na svém setkání kritizovali práci Agentury pro sociální začleňování, Rady vlády pro záležitosti romské menšiny i krajských koordinátorů národnostních menšin. Organizace totiž měly čerpat stamiliony z Evropské unie, z nichž se ale Romům nedostalo ani koruny. Měly by proto podle nich být zrušeny a zájmy Romů by měl reprezentovat romský konzulát s vlastním rozpočtem.

Romové chtějí založit i vlastní politickou stranu. "Máme už 850 podpisů," řekl Miroslav Tancoš. Strana by měla podle něj mít spíše levicovou sociálně demokratickou orientaci.

Nespokojení jsou Romové i s prací severočeských radnic a volají například po odstoupení novoborského starosty Jaromíra Dvořáka, místostarosty Cvikova Jaroslava Švehly nebo starostů ve Varnsdorfu, Šluknově, Rumburku či Rotavě na Sokolovsku. Své stanovisko ohledně situace Romů v Česku chtějí adresovat i prezidentovi nebo předsedovi vlády.

Setkání Romů bylo reakcí na zhoršující se situaci na severu Čech. Nový Bor je jedním z měst, kde se v posledních měsících výrazně zhoršily vztahy mezi majoritní společností a místní romskou komunitou. V Boru se situace vyhrotila, když počátkem srpna skupina Romů brutálně napadla hosty jedné místní herny.

Čtěte:

Dal jsem Cikánům práci a okradli mě, řekl senátor. To neměl dělat

Rozbiju jim držku a šlápnu na hubu, vyhrožuje Rom Vandasovi a spol.

Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…