Nejsem jelimánek, říká venkovský politik. Za vzor má Luxe a chce do Senátu

17.11.2011 6:45

Na zbořeništi zemědělského družstva vybudoval společnost Argrotech a vytvořil z ní prosperující podnik. Druhé funkční období pracuje jako viceprezident Agrární komory České republiky. Řeč je o čtyřiapadesátiletém Jindřichu Šnejdrlovi z Valašského Meziříčí. I když do politiky dříve nevstupoval, a to ani na komunální úrovni, chce uspět příští rok v senátních volbách na Vsetínsku.

Nejsem jelimánek, říká venkovský politik. Za vzor má Luxe a chce do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát Parlamentu České republiky

„Pochopil jsem, že bez politického zázemí názory zemědělců neprosadíme," uvedl Jindřich Šnejdrla pro ParlamentniListy.cz. „Kdo dotváří krajinu? Lesníci a zemědělci. Děláme to za minimální peníze a přitom produkujeme dostatečné množství kvalitních surovin pro výrobu potravin. To je klíčová informace, kterou je potřeba lidem permanentně sdělovat," dodal.

Teď už Šnejdrla nemusí věnovat tolik času svému podniku nebo rodině a může vstoupit do naplno politiky. Dá se očekávat, že bude v předvolební kampani působit jako naivní nováček, zabodovat ale může naopak díky minulosti, kterou neprovází žádné skandály a nedořešené kauzy. Členem sociální demokracie je od roku 2008.

Zatím o Vás lidé v souvislosti s politikou neslyšeli, nebyl jste ani členem zastupitelstva. Myslíte si, že ve vysoké politice budete „umět chodit"?

Občas mezi nejvyšší politiky zavítám. Jednám se senátory a poslanci a uznávám, že je to džungle. Vím, že vesnické jelimánky, za kterého mě možná budou mít, dokážou semlít velmi rychle. V historii vidíme řadu případu, kdy lidé přišli do politiky z venku a neuspěli. Naopak je několik politiků, kteří pocházeli z venkova a uspěli, například Josef Lux, bývalý ministr zemědělství.

Takže obavy z toho máte nebo ne?

Zemědělci jsou hodně kreativní národ. Každý den máme proti sobě velmi silného protivníka a to je příroda. Ta nedaruje vůbec nic a je nevyzpytatelná. Ráno máte na poli zboží za miliony korun, pak přijde bouřka a rázem nezbude nic.

Budete soupeřit se silnými protikandidáty, Jiřím Částečkou starostou Valašského Meziříčí a senátorem Jiřího Čunka. Jak vnímáte tyto osobnosti politického života, je to velká konkurence?

Jsou to zdatní protikandidáti. Jiří Čunek určitě udělá vše proto, aby post senátora obhájil. Starosta Částečka je také dobrý politik a navíc slušný člověk. Bude záležet na tom, s jakou volební kampaní kdo z nás přijde.

Co Vás přimělo k tomu ucházet se o post v Senátu?

Vždycky jsem byl ambiciózní člověk a tohle je pro mě další výzva. Hlavně chci pomoct zemědělcům. V této oblasti se významně angažuji nejen profesně, ale i v Agrární komoře České republiky. Politiku by měli zemědělci ovlivňovat. Politika vstupuje do zemědělství a pokud ji nebudeme aktivně ovlivňovat, tak se budeme jen divit, a to i ušima, co s námi provedou.

Domníváte se tedy, že zemědělství by stát měl věnovat větší pozornost?

Určitě. Dosud jsem nezaznamenal, že by existovala nějaká skupina politiků, kteří by se zemědělstvím intenzivně zabývali. Berou venkov jako okrajovou záležitost a podle toho situace také vypadá. Zemědělců je extrémně málo, asi 120 000 v republice a jako voličská základna jsme nezajímaví, proto se k nám takto chovají.

V čem je podle Vás zásadní problém českého zemědělství?

Vstupem do Evropské unie jsme otevřeli trh zahraničním subjektům. To způsobilo propad živočišných výrob, u rostlinné výroby třeba nutnost vývozu řepky do zahraničí. Doby, kdy jsme chovali spoustu dojnic a prasat jsou dávno pryč. Chov je na třiceti procentech stavu než v době, kdy jsme vstoupili do Evropské unie. To jsou obrovské problémy, které politici řeší velmi špatně. Dokladem je i to, jakým způsobem se obsazuje pozice ministra zemědělství. My jsme neměli v čele resortu ministra zemědělství už dlouhou dobu žádného zemědělci, buď tam dají dopraváka nebo profesionálního politika.

Máte vlastní řešení?

Není to jednoduché, řešení bude vyžadovat velké množství kroků. Je potřeba se tím ale zabývat, jeden z kroků, který by k tomu mohl přispět je i to, že budou zemědělci aktivně vstupovat do politiky. Bez politického krytí nemáme šanci. Když se podívám na seznam senátoru, je tam jeden zemědělec, v poslanecké sněmovně žádný.

Jak bude vypadat Vaše předvolební kampaň?

Nechci vést agresivní nebo negativní kampaň, spíš jen s lidmi diskutovat. Upřímně řečeno, můj byznys politika není. Nechodím po žebrotě a zemědělství mě dokáže živit až do smrti. Nepotřebuji získat hmotné statky a pokud neuspěji, žíly mi to trhat nebude.

Dále čtěte:

Foto: Hans Štembera

.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…