Obstrukce ve valašském stylu: Místostarosta dostal krumpáčem, další má papíry na hlavu

15.11.2011 22:19

REPORTÁŽ Jisté je, že nejen „kocourkovská" vláda se potýká s obstrukcemi. Politici na komunální úrovni mohou často směle konkurovat těm nejvyšším. Na posledním jednání zastupitelstva v Rožnově pod Radhoštěm přetřásali všiváky, kteří místostarostovi rozbili auto krumpáčem nebo to, kdo z vedení města má „papíry" na hlavu. Nepřizpůsobivého zastupitele Ivo Jelínka z opozice se tak rozhodla koalice zkrotit novým jednacím řádem. Ten zastupitelé v Rožnově na rozdíl od poslanecké sněmovny už schválili.

Obstrukce ve valašském stylu: Místostarosta dostal krumpáčem, další má papíry na hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Den otevřených dveří ve sněmovně

Vůz schoval do městské garáže. Zadarmo

A co bylo na programu zastupitelstva? Dvakrát za svou kariéru našel místostarosta Alois Vychodil ve svém autě zabodnutý krumpáč. To, že si ho teď schovává v městské garáži a neplatí nájem na to vytrvale upozorňuje opozice. „Zajímalo by mě, jestli už Vychodil uhradil částku, kterou dluží za dva roky používání městské garáže, kde parkuje svůj automobil," ptal se na jednání zastupitelstva Ivo Jelínek, opoziční zastupitel Rožnova.

Pantáta Jelínek. A budižkničemové

„Ví to každý i v Praze, že jsem měl dvakrát rozbité auto krumpáčem. Škoda přesáhla 70 000 korun, o kterých stále melduje pantáta Jelínek. Garáž je bunkr, do kterého se žádný všivák krumpáčem nedostane," reagoval Vychodil. Podle něj platit za garáž nemusí, protože je to stejné, jako když parkují ostatní pracovníci radnice s auty na vyhrazeném parkovišti před úřadem. „Akorát jde o místo, které je chráněno před budižkničemi a vandaly," dodal.

  • TÉMA: Obstrukce

  • Kdo je lhář a kdo má papíry na hlavu?

    Na jednání se dostalo i obvinění z rozkrádání městského majetku ve společnosti městské lesy. Samozřejmě, že to podle vedení města není pravda, takže hurá do opozice. „Pane Jelínku Vy jste neskutečný lhář. To Vaše lhaní už dosahuje tak daleko, že škodíte jiným i sám sobě. Myslím si, že to je projev psychopatického jednání. Největší službu byste prokázal, pokud byste navštívil odborného lékaře. Pobyt v zařízení dva tři měsíce by z vás udělalo schopného člověka," doporučil Václav Mikušek, místostarosta Rožnova.

    „Vy mi nebudete radit, kdy a jestli mám jít k lékaři. Mám svědky na to, že máte modrou knížku na hlavu. Já jsem nic takového nedostal. Já jsem Vás před chlapama v hospodě bránil a říkal, že nejste takový trouba," reagoval pružně Jelínek. „Já modrou knížku na hlavu mám, dostal jsem ji v roce 1974 a jsem na to hrdý. Asi jen díky tomu s Vámi mohu diskutovat," připustil Mikušek.

    Tohle k ničemu nevede, schválíme nový jednací řád

    Hodiny dohadování v podstatě bez výsledku a osočování zastupitelů zřejmě vedlo koalici k tomu, aby připravila nový jednací řád. Do něj údajně chtěla zahrnout i to, že se nesmí zastupitelé oslovovat vzájemně jen tituly nebo příjmením.

    Vykázat? To nejde

    „Chtěli také umožnit vykázání zastupitele z jednání, ale zjistili, že to není možné. Je to jen proto, aby do nich pan Jelínek neryl," poznamenala Libuše Rousová, opoziční zastupitelka Rožnova. Nakonec si zastupitelé schválili v novém jednacím řádu, že budou mít možnost k proslovům jen po dobu pěti minut. Což samozřejmě situaci neřeší, komu čas vyprší, přihlásí se znovu.

    Valaši se mají co učit, v Praze jsou přeci jen lepší

    Rožnováci každopádně mají co dohánět, pokud se budou chtít přiblížit svým celostátně uznávaným politickým vzorům. Boj o reformní zákony, které neprošly Senátem, trval ve sněmovně rekordních 80 hodin. Opozice do boje o reformní zákony nasadila tři obstrukční týmy. Ovšem řešení je v podstatě podobné: poslanci chtějí změnit jednací řád Poslanecké sněmovny a obstrukce omezit. Konstruktivní myšlenka zatím neuspěla, i kvůli novému jednacímu řádu se totiž poslanci pohádali.

    Dále čtěte:

    Foto: Hans Štembera

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Daniela Čunková

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

    Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…