Neskutečný e-mail od Diagu: Prohráli jsme v Londýně, ale pře byla prokázána

14.11.2011 18:22

Soud v Londýně podle podivného tři dny starého e-mailu od společnosti Collyer Bristow, jež zastupuje firmu Diag Human u londýnských soudů, údajně minulý týden nevyhověl žádosti Diagu o zablokování účtů státu ve Velké Británii a to kvůli exekučním návrhům firmy. Jenže problém je v tom, že tato informace není potvrzena. České ministerstvo zdravotnictví totiž míní, že jde o předběžné opatření a jeho ústní odůvodnění. Diag sám pak hovoří o průlomovém verdiktu. Kdo tomu má rozumět?

Neskutečný e-mail od Diagu: Prohráli jsme v Londýně, ale pře byla prokázána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Jak se někdy může zamotat kauza Diag Human i u zahraničních soudů dokazuje jen tři dny starý e-mail od Pauline Sutton ze společnosti Collyer Bristow. Ta Diag zastupuje v Londýně. Soud v Londýně totiž podle Sutton minulý týden nevyhověl žádosti právních zástupců Diag Human SE o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud to zdůvodnil tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy

„Podrobnosti k tomu budu vědět až zítra. Náš britský právník totiž přilétá do Prahy a zítra s ním máme schůzku. Citace od Diag Human nejspíše reflektuje nikoliv dva měsíce staré rozhodnutí (o vykonatelnosti exekuce pro Velkou Británii), ale předběžné opatření, které neexistuje zatím v písemné formě. Jde o to, že soud odmítl vydat toto opatření na české dluhopisy. Patrně to nějak soud nyní odůvodnil," zmínil pro ParlamentníListy.cz ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Kauza Diag Human od začátku:

Jenže je podivné, že ParlamentnímListům.cz navíc v pátek Sutton v e-mailu sdělila, že „vzhledem k zásadnímu významu a váze výroku se Diag Human SE rozhodl nepodat odvolání proti zamítnutí jeho blokačního požadavku."

Asi mají důvod, že se neodvolají...

„Možná mají nějaký důvod se neodvolávat. To zjistíme také až zítra," zmínil dále k tomu Kotris.

Nad dalším vyjádřením společnosti Collyer Bristow se ale Kotris výrazně podivil. Londýnský soud totiž prý měl vydat zároveň „průlomové rozhodnutí", podle kterého „není sporu o tom, že pře vedená navrhovatelem proti České republice, je jasně prokázána". Soud v Londýně dále údajně uvedl, že bylo „dostatečně prokázáno, že Česká republika dělá všechno, co je v její moci, aby se vyhnula zaplacení arbitrážním nálezem přiznané náhrady škody".

„Česká republika si v tomto případě ověřila, že její závazky ze státních dluhopisů podléhají mezinárodní exekuci....Jde o první a zásadní výrok zahraničního soudu, potvrzující oprávněnost nároku Diag Human SE proti České republice," popsala také v e-mailu údajně Sutton, jejíž vyjádření ale nápadně připomíná dikci českého právního zástupce Diagu Jana Kalvody. To ostatně potvrdil ParlamentnímListům.cz i Kotris.

Chtěl to snad Kalvoda zamotat?

„Vypadá to tak, že to psal Kalvoda. Rozhodně tady nemáme žádné nové průlomové rozhodnutí, naopak, to předběžné opatření bylo odmítnuto, ale bylo odmítnuto odůvodněním a oni to pravděpodobně použili a vytrhli to nyní z kontextu," zmínil k tomu Kotris.

„Je to zvláštní, neboť komunikace nyní jde přes dva, tři stupně, tak proto nikdo neví, jak to vlastně je," vysvětlil Kotris.

Ten již v létě ParlamentníListy.cz upozornil na to, že se celá kauza se vůbec nepřenesla k zahraničním soudům, neboť se v Česku Diag Human stále domáhá odškodnění formou arbitráže.

„Kauza se vůbec nepřenesla k zahraničním soudům, jak o tom stále dokola v posledních týdnech média referují. Exekuce probíhající ve Vídni a ve Francii navíc ani neřeší otázku rozhodčího nálezu z roku 2008," poznamenal Kotris letos v srpnu.

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.
    

Firma se od počátku letošního roku začala se svými nároky obracet na zahraniční soudy. Nejprve uspěla v Rakousku, kde dala také podnět k zabavení dvou obrazů a jedné plastiky. Vídeňský soud jí vyhověl a díla předběžně zabavil. Česku se ale exekuci podařilo zvrátit. ČR podala odvolání také proti samotnému rozhodnutí o tom, že je nárok firmy oprávněný. Nyní obě strany čekají na pravomocný verdikt.   

Podobně jako v Rakousku rozhodly následně i soudy ve Francii a Lucembursku. Také proti těmto rozsudkům se ČR odvolala. V Lucembursku navíc Diag Human také požádala o obstavení českých účtů. Na rozdíl od Británie uspěla. Přestože ČR v zemi žádné peníze nemá, podala i proti tomuto kroku opravný prostředek. Svůj nárok vznesla firma ještě ve Spojených státech, tam však soud podle Kotrise nedospěl zatím ani k nepravomocnému rozhodnutí.

Související:

Možná jste nečetli: 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …