Nízkoemisní zóny budou řešení smogu, říká meteorolog

14.11.2011 22:02

Meteorolog Josef Keder z úseku ochrany čistoty ovzduší vidí řešení současné smogové situace v novém návrhu zákona o nízkoemisních zónách. Podniky a firmy, které znečišťují ovzduší by také podle něj měly platit dětem ozdravné pobyty.

Nízkoemisní zóny budou řešení smogu, říká meteorolog

Meteorolog Josef Keder z úseku ochrany čistoty ovzduší tvrdí, že znečištění ovzduší v České republice je srovnatelné se znečištěním v Rumusku, Bulharsku nebo Polsku. "Určitě Česká republika nemá nejhorší ovzduší v Evropské unii," řekl v pořadu Hyde park.

Kvalita vozů se zlepšuje, škodí ale jejich kvantita

Podle meteorologa má každé město jiný důvod vysokého znečištění. V Praze je hlavním viníkem doprava, v Ostravě je pak na vině kombinace průmyslu, dopravy a domácích topidel. Meteorolog připustil, že hustota dopravy ovlivňuje výkyvy vlivů. "Dnes se zlepšuje kvalita vozů, ale překrývá to kvantitativní nárůst a samozřejmě i moderní auta znečišťují."

EU snížila limity, ale neřekla, jak situaci řešit

Podle bývalého poradce ministra průmyslu a obchodu Jiřího Hanzlíčka je problém ve střetu s Evropskou unií, která snížila limity prachových částic v ovzduší, ale neřekla, jak by měly státy dále postupovat. "České republice je malý počet zařízení, která čistí ovzduší. Je potřeba vybavit komíny opatřeními proti smogovými částicemi," řekl Hanzlíček a podle něj je potřeba investovat do výzkumu a vývoje, další zákony nepovažuje za potřebné.

Nový zákon má přinést změnu 

Opačného názoru je meteorolog Kedr. "Jsou potřebné zákony a podmínky pro plnění zákonů, především finance." Jedním z řešení budou podle meteorologa nízkoemisní zóny, které obsahuje nový návrh zákona. V minulosti už podobné pokusy byly a skončily neúspěšně.
"Nový návrh je sestavován podle německého modelu, teď by to fungovat mělo," prohlásil Kedr.

Hromadné žaloby nic neřeší

Někteří diváci Hyde parku navrhovali jako řešení smogové situace podáním hromadné žaloby. Podle mých informací, ale nikdy žádné hromadné žaloby na stát nebyly nebo ničeho nedosáhly," řekl Kedr. Kedr navrhuje, aby podniky, firmy, kteří jsou hlavními znečišťovateli v daném místě platily dětem ozdravné pobyty.

Související:
Kateřina Březová: Zmizí smog nad Ostravou?

reklama

autor: nip

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …