Svoboda kritizuje ministerstvo za to, že neruší výherní automaty

15.11.2011 15:34

Radní hlavního města vyslovili "zásadní nesouhlas" s postupem ministerstva financí. Vadí jim, že ministerští úředníci neruší videoloterijní terminály (VLT), tedy jeden z druhů výherních automatů, které jsou v rozporu s městskou vyhláškou. Novinářům to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Svoboda kritizuje ministerstvo za to, že neruší výherní automaty
Foto: rep
Popisek: Herna - ilustrační foto

"Činnost ministerstva je velmi laxní. Žádáme ministerstvo, aby okamžitě přistoupilo k jejich rušení," poznamenal primátor. Praze vadí, že ministerstvo se neřídí červnovým usnesením Ústavního soudu, podle kterého mají obce právo regulovat umístění VLT na svém území. Povolení dosud vydávalo ministerstvo financí. Protože Praha má již několik let platnou vyhlášku, která hazard ve městě omezuje, ministerstvo by podle vedení města mělo dosud vydaná povolení odvolat.

Na omezení hazardu bude Praha čekat 3 roky

Na to mají úředníci čas do konce roku. Poté začne platit novela zákona o loteriích, která pravomoc omezovat VLT obcím přiznává. Zároveň ale určuje přechodné tříleté období, během něhož budou platit současné smlouvy. Praha proto bude muset čekat další tři roky, aby mohla hazard omezit.

Vedení metropole podle Svobody na ministerstvo několikrát apelovalo dopisem i osobní intervencí, aby věc začalo řešit. "Bohužel, nic se nestalo," podotkl Svoboda. Dodal, že i vzhledem k personálnímu obsazení odboru, který má na ministerstvu tyto věci vyřizovat, určitě nebudou všechna povolení do konce roku odebrána.

Svoboda dnes zároveň zkritizoval zákon, který minulý týden prošel Poslaneckou sněmovnou. Společnostem provozujícím hazard ponechává část z výnosů, které budou moct nadále rozdělovat na dobročinné účely. Původně měly tyto prostředky dostat obce.

Více čtěte: 

Loterijní zákon vzbudil na Zlínsku vášně
ODS: Loterijní zákon a poděkování Topolánkovi
 
Hazard může vzkvétat dál. Klaus vetoval loterijní zákon

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…