Pospíšil dočasně zprostil brněnského soudce Kozáka výkonu funkce

15.11.2011 17:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dočasně zprostil místopředsedu brněnského krajského soudu Jana Kozáka výkonu soudcovské funkce. Již dříve na něj podal kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu a současně trestní oznámení. Podle něj Kozák nerozděloval insolvenční řízení soudcům, jimž podle rozvrhu práce patřila.

Pospíšil dočasně zprostil brněnského soudce Kozáka výkonu funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

"Dočasné zproštění potrvá do pravomocného skončení kárného řízení u Nejvyššího správního soudu," informovala dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Městské státní zastupitelství v Brně navíc teď podle ní ministerstvu sdělilo, že v dané věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestné činnosti maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. "...z tohoto sdělení nutno dovodit, že skutečnosti, na jejichž základě byla podána kárná žaloba, důvodně nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin," dodala mluvčí.

Kozák lhal

Dočasné zproštění potrvá do pravomocného skončení kárného řízení u Nejvyššího správního soudu (NSS). Tomu Pospíšil navrhl, aby Kozáka odvolal z funkce místopředsedy krajského soudu. Kárnou žalobu podal v září i na předsedu brněnského krajského soudu Jaromíra Pořízka.

Kozák může proti rozhodnutí o dočasném zproštění výkonu funkce podat námitky k NSS. Nemělo by to ale odkladný účinek, ministrovo rozhodnutí je účinné ode dne doručení adresátovi.

Kromě přidělování insolvečních návrhů soudcům mimo rozvrh obviňuje ministerstvo Kozáka i z toho, že nepravdivě informoval jak tento vládní úřad, tak i předsedu soudu o testování systému automatizovaného přidělování věcí v insolvenční agendě. "Nikdy jej fakticky netestoval, ač tvrdil opak," uvedla Palečková.

Dále čtěte:
MSp: „Dvojvládí" na Krajském státním zastupitelství v Ústí skončilo

Pospíšil: Soudce zřejmě porušil zákon, když povolil sledování
Zděšení a šok: Policie špehovala Klausovy nejbližší spolupracovníky
Pospíšil: Za porušení ústavy bude moct být prezident v budoucnu odvolán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…