Řebíček má opět problém: Nepřiznané miliony může znovu šetřit policie

16.11.2011 9:20

Kauza bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka se zkomplikovala. Řebíček totiž řekl, že prodal svůj podíl ve stavební a dopravní firmě Viamont za celkem 750 milionů korun. To je ale minimálně jednou tolik, než původně přiznal. Dříve totiž uváděl, že za akcie od svého exspolečníka ve firmě inkasoval celkem 342 milionů korun. Řebíček tak porušil zákon o střetu zájmů. Problém je ale také v tom, že kvůli nepřiznaným milionům by si na něj mohla opět posvítit protikorupční policie.

Řebíček má opět problém: Nepřiznané miliony může znovu šetřit policie

Jenže podle Lidových novin ((LN) je ironií to, že zákon o střetu zájmů je špatně napsaný a nyní je jeho porušení jen přestupkem.

„Sankce jsou v takových případech naprosto neefektivní a úplně to ztrácí svůj půvab," přiznal včera pro Lidové noviny ředitel organizace Transparency International David Ondračka. Podle něj byl zákon kdysi ořezáván, až z něj zbylo torzo. „Měl by být tvrdší",  poznamenal Ondračka.

Zákon by měl být podle něj tvrdší ve směru na bývalé politiky, což je Řebíčkův případ. „Zatím platí, že politik, který vydal nadlimitní veřejnou zakázku, nesmí po odchodu z funkce rok působit v orgánech té společnosti, která zakázku dostala," upozornily LN.

Vše k Aleši Řebíčkovi čtěte ZDE

„Bylo by dobré to rozšířit i na lobbing a působení ve státních firmách," myslí si Ondračka  s upozorněním, že se ale v brzké době novelizace zákona nechystá.

Řebíčkovy miliony ale podle LN nemůže řešit ani mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny a to i přesto, že Řebíček byl v roce 2009, kdy neúplné majetkové přiznání podával, ještě poslancem.

Byl by rád, kdyby to výbor mohl řešit

„Byl bych rád, kdyby to výbor takto mohl zpětně řešit, ale tak to není," poznamenal k tomu pro LN předseda výboru Jeroným Tejc z ČSSD.

LN upozornily také na to, že s informacemi o Řebíčkově přiznání přišel jako první deník Mladá fronta Dnes. Řebíčkovo přiznání nyní podle listu posiluje dřívější spekulace médií, že buď ve společnosti zůstal jako skrytý společník a získával provize, nebo obdržel další peníze a to v okamžiku, kdy měla společnost větší hodnotu. Toto podezření pak posiluje fakt, že malá firma začala dostávat velké státní zakázky za miliardy po Řebíčkově nástupu na ministerstvo.

Kvůli nepřiznaným milionům by si ale na Řebíčka mohla opět posvítit protikorupční policie. Ta už jeho osobu jednou vyšetřovala právě kvůli jeho prodeji podílu ve firmě Viamont. „V březnu tohoto roku však jeho případ odložila," připsaly k tomu LN.

Firma Viamont patřila před angažmá Řebíčka na ministerstvu dopravy k menším stavebním firmám, po jeho nástupu se ale stala jedním z největších hráčů na trhu. MfD spočítala, že od ledna 2005 do srpna 2006 dostal Viamont veřejné zakázky za 558 milionů korun, v období od září 2006 do května 2008, tedy v době, kdy Řebíček ministerstvo vedl, to bylo za 3,5 miliardy. "Na zakázky nemám vliv," popíral vždy ministr to, že by Viamontu pomáhal ke státním zakázkám, a tak ho zhodnocoval.

Řebíček se stal v srpnu majoritním vlastníkem Slavie, když od investiční skupiny Natland Group odkoupil její sedmdesátiprocentní podíl. Nyní drží 98 procent akcií. Částka, za kterou klub ovládl, nebyla zveřejněna. V polovině června společně s Natlandem oznámili, že uhradili největší pohledávku ve výši asi 100 milionů korun vůči firmě ENIC, který klub vlastnil od roku 1997.

Čtěte také:

  • Řebíčkova korupce je u ledu. Trestný čin prý nespáchal
  • Zámožný exministr Řebíček. Přes Slavii zpět do politiky?
  • A je to venku - Řebíček vlastní Slavii. Z jedné třetiny
  • Bárta odstřihl předražené Řebíčkovy právníky
  • Exministr Řebíček údajně uplácel za mlčení
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: olb

    Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

    znásilnění

    Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

    16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

    V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…