Diag Human je prý na mizině. Firma londýnskému soudu nemůže zaplatit

17.11.2011 15:30

Soud v Londýně firmě Diag Human nedávno nevyhověl v žádosti o zablokování českých účtů u anglické banky možná i proto, že prostě Diag nemá prostředky na to, aby soudu zaplatil zvláštní kauci. Firma totiž soudu sdělila, že je na mizině. Zajímavé je, že informaci o nemajetnosti firmy pro londýnský soud uvedl v písemném vyjádření nový jednatel Diagu Michael Balboa. Kauza Diag Human se tak možná zčásti rozmotává.

Diag Human je prý na mizině. Firma londýnskému soudu nemůže zaplatit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Pozadí kolem posledních akcí firmy Diag Human může mít velmi jednoduché vysvětlení. Na povrch totiž vyplouvají dosud utajované skutečnosti, které se týkají exekucí u zahraničních soudů. Firma totiž nemá peníze a tak možná právě proto se na jaře tohoto roku vrhla po hlavě do exekucí, kterými se chce domoci na českém státu alespoň nějaké částky, které prý firmě náleží rozhodnutím arbitrů.

Soud v Londýně ale nedávno v předběžném opatření nevyhověl žádosti Diagu o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud to zdůvodnil tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy. V poněkud podivném e-mailu tuto věc minulý týden poskytla médiím Pauline Sutton ze společnosti Collyer Bristow, která firmu Diag zastupuje v Londýně.

Jenže Sutton již neuvedla jednu pikantní skutečnost: Diag Human totiž nemůže nyní zaplatit soudu žádné povinné poplatky. Zjistily to ParlamentníListy.cz, když prověřovaly okolnosti kolem rozhodnutí soudu.

„Ve spise pro londýnský soud je i vyjádření Michaela Balboy, což je jednatel Diag Human, a také asi i spoluvlastník firmy, že Diag Human nemá majetek," sdělil ParlamentnímListům.cz zdroj velmi dobře obeznámený s pozadím exekucí.

„Tam se musí složit pro soud určitá kauce a ručit nějakými závazky, nejlépe majetkem. V překladu ten institut značí něco jako ´zádržné.´ Má to být záruka toho, že má firma, která o exekuci v Británii žádá, vůbec nějaké peníze. Jde o to, kdyby náhodou ten spor prohráli, aby byli schopni uhradit soudní náhrady," poznamenal dále zdroj.

„Pan Balboa do textu pro londýnský soud ale uvedl, že Diag vyjma těch peněz, které by vymohl na základě Konečného rozhodčího nálezu, nemá už na svém kontě nic. Zda ale Balboa tuto skutečnost uvedl jen pro londýnský soud, či i pro soudy ve Vídni, v Paříži, anebo i v Lucembursku, to nevíme," prozradil dále zdroj.

Balboa pracuje pro vymahačskou firmu

Kdo je ale záhadný Michael Balboa? Podle dostupných informací je to představitel firmy Aram Global, kterou média shodně označují za vymahačskou. Sama firma se ale definuje jako poradenská a manažerská. Zda však je skutečně Balboa i jednatelem Diagu, to jisté není. Koncem května totiž dlouholetý majitel firmy Josef Šťáva médiím oznámil, že firmu prodal „mezinárodnímu konsorciu investorů".

Jakému konkrétně, to ale neuvedl. „O ceně nebudu vůbec mluvit. To se nedělá. Ale česká vláda to v této chvíli dobře ví, kdo je novým majitelem společnosti Diag Human. Já to zveřejnit podle smlouvy nesmím," napsal k tomu Šťáva naší redakci začátkem července.

Je ale zajímavé, že jméno Michaela Balboy se nyní objevuje v důležitých spisech, které Diag Human předkládá soudům v zahraničí. Balboa přitom podle zjištění našeho serveru neuvěřitelně mate soudce. Předkládá jim totiž prý i informace, které mají s podstatou exekucí pramálo společného, ale týkají se lidí, kteří na počátku 90. let v kauze figurovali.

Nestihli v Anglii termín

V žádosti o zablokování účtů Česka u anglické banky se ale vyjímá i jiná zajímavá věc. Totiž Diag minulý pátek zároveň se zprávou, v níž stojí, že soud nevyhověl jeho žádosti, uvedl, že se proti rozhodnutí soudu v Londýně nebude odvolávat.

Jenže ty důvody, proč se Diag odvolávat nebude, jsou docela zajímavé. Někdo - zatím se neví, zda britské ministerstvo zahraničí, či jiný orgán státní správy Velké Británie - totiž nestihl v Anglii "ten správný termín". Peníze pro věřitele se totiž převádí z České republiky do City Bank v určitém termínu a navíc jen jednou ročně. Pak jsou odesílány z banky držitelům dluhopisů.

„A tady je zjevné, že se ten termín prošvihnul," vysvětlil k tomu ParlamentnímListům.cz zdroj blízký britské justici. Další finanční várka pro dluhopisy bude následovat po delším časovém období. Diag ale již uvedl, že to v budoucnu s návrhy na exekuci českých účtů opět zkusí. "Diag Human předpokládá, že tento fakt zváží do příštího data splatnosti stejných či obdobných závazků," uvedl pro ParlamentníListy.cz někdejší obchodník s krevní plazmou.

Jenže ani to není vše, co ParlamentníListy zjistily. Dostalo se k nám totiž i zprostředkované vyjádření právníka Petera Johna Bridsona, jehož si pro svou obhajobu najal v Anglii český stát. A právě s Bridsonem tento týden hovořil ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris.

Neobratná strategie firmy, anebo přímo záměr?

Podle Kotrise je však Bridson tím, jak Diag Human pojal spor u soudu v Londýně, velmi překvapen. A to negativně. Prý vůbec nerozumí tomu, proč advokátní kancelář Collyer Bristow vydala minulý týden prohlášení, v němž na jednu stranu tvrdí, že bývalý obchodník s krevní plazmou v Londýně se svým požadavkem na exekuce neuspěl, ale na druhou stranu údajně ve verdiktu soud použil výrok: "není sporu o tom, že pře, vedená navrhovatelem proti České republice, je jasně prokázána". Ve verdiktu podle Collyer Bristow soud také tvrdí, že bylo "dostatečně prokázáno, že Česká republika dělá všechno, co je v její moci, aby se vyhnula zaplacení arbitrážním nálezem přiznané náhrady škody." (ParlamentníListy.cz o podrobnostech k tomu psaly v úterý). Jenže to je podle Bridsona věž jako lež. Soud totiž nic takového neuvedl. Podle Diagu je ale prý tento nález soudu "zásadní a průlomové rozhodnutí potvrzující oprávněnost požadavku Diag Human".

Více zde:

„Peter John Bridson to vnímá tak, že se spojily dvě vyjádření. Collyer Bristow  na jednu stranu řekla: my jsme jakožto zastupující advokátní kancelář neuspěli s návrhem na předběžné opatření, ovšem do toho nejspíše právník Diagu Jan Kalvoda připojil své vyjádření a řekl, že soud vydal bezprecedentní rozsudek. To je ale lživé tvrzení. Soud v Londýně totiž požadavek Diagu odmítl bez jakéhokoliv vyjádření. Prý to právník Bridson ví zcela jistě a nerozumí tomu, co je to za podivnou strategii ze strany Diag Human," dodal Kotris.  

Už se Diagu zaplatilo 327 milionů

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Kauza Diag Human od začátku:

Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje. Městský soud v Praze má dokonce v následujících týdnech jmenovat druhého i třetího rozhodce do přezkumného rozhodčího senátu.

Firma se od počátku letošního roku začala se svými nároky obracet na zahraniční soudy. Nejprve uspěla v Rakousku, kde dala také podnět k zabavení dvou obrazů a jedné plastiky. Vídeňský soud jí vyhověl a díla předběžně zabavil. Česku se ale exekuci podařilo zvrátit. ČR podala odvolání také proti samotnému rozhodnutí o tom, že je nárok firmy oprávněný. Nyní obě strany čekají na pravomocný verdikt. Ten by měl podle zjištění ParlamentníchListů.cz padnout velmi brzy.

Podobně jako v Rakousku rozhodly následně i soudy ve Francii a Lucembursku. Také proti těmto rozsudkům se ČR odvolala. V Lucembursku navíc Diag Human také požádala o obstavení českých účtů. Na rozdíl od Británie ale uspěla. Přestože Česko v zemi žádné peníze nemá, podala i proti tomuto kroku opravný prostředek.

Svůj nárok vznesla firma ještě ve Spojených státech, tam však soud podle Kotrise nedospěl zatím ani k nepravomocnému rozhodnutí.

Související:

Možná jste nečetli: 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…